Ohvri lähedased räägivad ohutusest

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kahtlustuste kohaselt ineternetipedofiili ahistamise tõttu enesetapu sooritanud Sten Kalma sugulased käivad Viljandimaa koolides lastele ja nende vanematele veebiga seotud riskidest kõnelemas.


Steni ema Sune ja tädi Sirle Kalma, Piia Kivisild ja Romet Roosalu said Kodanikuühiskonna sihtkapitalilt internetiohutuse kohta käivate teadmiste jagamiseks 100 000 krooni toetust. Projekti tingimustes seisab, et ettekandeid peab kuulama 1500 inimest, kuid kampaania korraldanud nelik loodab nende pakutavast osa saavat palju rohkem inimesi.



Tänavu kohtuvad aktivistid kolmanda, neljanda ja viienda klassi lastega, kelle internetis käitumise harjumused alles hakkavad välja kujunema. Neljapäeval Võhma gümnaasiumis tehtud esimese loengu järel tõdesid Kalmad, et ka vanemate klasside õpilastel oli teema vastu suur huvi.



«Loodetavasti on meil võimalik järgmisel aastal jätkata ja ka vanemate klassidega rääkimas käia,» lausus Sirle Kalma.



Võhma lastele esitatud küsimused näitasid, et kõigil neil on kodus internetiga arvuti ning suur osa peab ennast veebiasjades vanematest targemaks.



Suhtlusportaalides on lastel tekkinud palju selliseid sõpru, keda nad pole näost näkku kunagi kohanud, ning uute netituttavate vanematele esitlemist ei pidanud vajalikuks keegi.



«Isegi seda mõtet peeti naeruväärseks, ehkki näiteks trennist leitud sõbra emale-isale näha toomist peeti normaalseks,» rääkis Sune Kalma. «Lapsed peaksid õppima võtma virtuaalelu nagu päriselu ja käituma internetis samamoodi.»



Et teave jõuaks kogu pereni, ei piirdu Kalmad ainult lastele esinemisega, vaid korraldavad samal õhtul koolis infotunni vanematele. Inimeste jalavaeva vähendamiseks seatakse külastus nendele päevadele, mil niikuinii on lapsevanemate koosolek.



Internetiturvalisuse eest võitlejad püüavad käia iga omavalitsuse suurimas koolis, kuid paljudesse õppeasutustesse nad ei jõua.



«Loodetavasti pole koolidel midagi selle vastu, kui kuulama tulevad ka teiste koolide õpilaste vanemad,» ütles Sirle Kalma.



Järgmised infopäevad on 2. aprillil Viljandi maagümnaasiumis, 7. aprillil Jakobsoni gümnaasiumis ning 20. aprillil Suure-Jaani gümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles