Ülendav muusika kaunis ruumis

, koorijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud nädalavahetusel tähistati Eesti esinduskooride kontserdiga Viljandis Sakala keskuses värvikalt kodukandi helilooja Mart Saare 130. sünniaastapäeva, mis oli 28. septembril.

Juba aprillis olid Viljandi maakonna koorid pühendanud Saarele oma kevadpäeva.

Kolm tippkoori

Kolme kõrgetasemelise koori ühiskontsert on kahtlemata Viljandi koorimuusika-aasta tippsündmus. Esinejad väärivad lühikest tutvustamist.

1971. aastal loodud Tartu ülikooli kammerkoori on alates 2001. aastast juhatanud Triin Koch. Tema taktikepi all on kollektiiv saanud Eesti kammerkooride festivalidel peaauhindu ja esinenud edukalt rahvusvahelistel Tallinna koorifestivalidel.

Viljandlased ehk mäletavad selle kollektiivi säravat esinemist 2006. aasta kevadel Paalalinna gümnaasiumis 9. Eesti kammerkooride festivalil, kus koor tunnistati grand prix’ vääriliseks ning Triin Kochile anti festivali parima dirigendi tiitel.

Estonia seltsi segakoor on tuntud kõrge taseme poolest. Ajast, mil kollektiiv 1993. aastal taasasutati, on seda juhatanud mitmekülgne ja pühendunud dirigent Heli Jürgenson. 50-liikmeline kollektiiv annab häid kontserte, osaleb edukalt nii Eesti kui rahvusvahelistel võistlustel, kannab ette suurvorme ning aitab igati kaasa koorimuusika edendamisele.

2009. aasta septembris tegevust alustanud segakoori HUIK! lauljate tuumiku moodustavad Vanalinna hariduskolleegiumi vilistlased, kellega on liitunud hulk häid lauljaid mujalt. Seda juhatavad muusika- ja teatriakadeemia tudengid Kaspar Mänd ja Anna Ehrenberg.

Lühikese tegutsemisaja kohta on sel kollektiivil ette näidata märkimisväärsed saavutused: 2011. aasta segakooride võistulaulmisel «Tuljak» A-kategoorias saadud esikoht ning tänavuse Eesti kammerkooride 12. festivali grand prix.

Täiuslik esitus

Pühapäeval kultuurimaja täissaalile kõlanud Mart Saare autorikontsert pakkus kuulajaile elamuse. Kollektiivid esinesid enamasti suure ühendkoorina, kuid igaüks sai võimaluse esitleda oma kõlavärve ja isikupära ka eraldi.

Kõige soojema poolehoiu pälvis ootuspäraselt noortekoor HUIK!. Et saalis viibisid enamjaolt koorilauljad ja -juhid, kellele Saare loomingu esitamise komistuskivid on hästi teada, tunnustati noorte säravalt ja värviküllaselt esitatud «Karjast» kestva aplausiga.

Ülikooli kammerkoori ettekantud «Kasehaldjate laul» võlus kerguse ja pastelsusega. Kontserti raaminud Eesti kooriloomingu kullafondi kuuluvad «Meie elu», «Luule, see ei tule tuulest», «Põhjavaim» ja «Noore veljo, veeritäge» esitati ühiselt. Kooride liitudes kasvas esituse vägi, ent säilisid paindlik dünaamika ning perfektne fraseerimine ja tekstiesitus.

Heli Jürgenson, Triin Koch ja Kaspar Mänd on suurepärased Saare interpreteerijad. Lauljad, kes suudavad esitada helilooja kohati kaheksahäälset, keerulistes kooskõlades ja klastrites rändavat muusikat nii meisterlikult, väärivad siirast imetlust.

Nagu kevadelgi, oli kontserdi vahepaladeks pikitud katkendeid helilooja värvikatest elujuhtumitest ning kodustele möödunud sajandi esimesel kümnendil Peterburist saadetud kirjadest.

Näitlejate Argo Aadli ning Indrek Ojari hillitsetud esituslaad kandis kuulajaid laulust lauluni, Saare majamuuseumi kauaaegse eestkõneleja Riina Roose lühikesed selgitavad repliigid pakkusid asjakohast täiendust. Taaskohtumine pianist Kadri-Ann Sumeraga oli ootuspäraselt nauditav.

Rõõmsalt üllatas vast remonditud Sakala keskuse saali akustika. Kuulasin põrandal ning minuni jõudsid nauditavalt nii klaverihelid kui lauldud ja räägitud sõnad. Järelkajaga on saal kitsi, kuid kõladetailid eristuvad hästi. Välismüra kuulamist ei häirinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles