Boliidijaht jätkub kahel pool Eesti piiri

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teaduste akadeemia meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa kinnitas, et info kogumine jätkub ja pole võimatu, et lõpuks mõni meteoriidikild leitakse.
Teaduste akadeemia meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa kinnitas, et info kogumine jätkub ja pole võimatu, et lõpuks mõni meteoriidikild leitakse. Foto: AIVAR AOTÄHT/SAKALA

Mustla boliidiks nimetatud kosmilise keha lend on talletunud pealtnägijate mälestustesse nii siin- kui sealpool Eesti piiri, kuid eseme leiuni pole jõutud.


Teaduste akadeemia meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa kinnitas, et info kogumine jätkub ja pole võimatu, et lõpuks mõni meteoriidikild leitakse.

«Mulle on paljud helistanud ja kirjutanud ning neist kolm inimest on kosmilise keha lendu oma silmaga näinud,» lausus ta. «Nende puhul ei piirdu kirjeldus valgussähvatusega, vaid nad tõesti märkasid taevas boliidi.»

Kas keha purunes taevas?

Üks pealtnägija kirjutas teadlasele, et nägi meteoorkeha lendu Väluste lasketiirust lõuna pool.

«Terve laskeväli oli paar-kolm sekundit rohekalt valgustatud,» kirjeldas mees. «Seejärel lagunes boliid neljaks-viieks tükiks ja kustus.»

Umbes kahe minuti pärast oli mees kuulnud suurt plahvatust.
Reet Tiirmaa märkis, et kirjelduste järgi võib väikse kõhklusega täpsustada boliidi lennusuunda: see tuli ida-kirde suunast ja lendas mitte niivõrd lääne kui lõuna-edela poole.

Mõni päev tagasi käis Tiirmaa vaatamas üht auku Valgamaal Koikküla külje all. See koht jäi aga boliidi lennu tõenäolisest trajektoorist enam kui poolsada kilomeetrit eemale.

Tiirmaale august teatanud naine kirjeldas, et oli tol õhtul hilja väljas olnud, kui miski metsaviiru valgeks lõi ja seejärel helendav kera taamal alla kukkus. Nõnda naine augu leidiski.

«See teade tundus küll juba algul natuke kahtlane, aga tuli ära käia,» nentis teadlane. «Lumes oli tõesti omapärane, alt sulamiskoorikuga kaetud auk, kuid pinnases polnud midagi, isegi mitte löögijälge. Võtsin siiski proovid, et neid igaks juhuks analüüsida.»

Läti meteoriidikütid

Heleda ja suure meteoorkeha kukkumisel maale jõudvaid meteoriiditükke on ajakirjanduse põhjal asunud otsima ka lätlased. «Õhtulehe» teatel olevat taevakivi tükke isegi leitud ja leidja küsib nende eest raha, kuid fotod neist tükkidest on tehtud mitu päeva enne boliidi lendu.

Põhja-Lätis elav turismiga tegelev Jaan Prangels ütles «Sakalale», et tema on boliidist kuulnud kohaliku ajakirjanduse vahendusel, kuid see on põgus info. Ta märkis, et kui tõesti keegi midagi leidnuks, oleks uudis ka suuremat kajastamist leidnud.

Reet Tiirmaa nentis, et kuigi räägitud on meteoorkeha võimalikust maandumisest Lätti, ei saa praegu midagi kindlat öelda.

«Sakala» päris piiriäärse Laatre küla vanemalt Viktor Õiguselt ja Mõisaküla linnapealt Ervin Tambergilt, mida on sealse kandi rahvas boliidi lennu kohta rääkinud.

Mõlemad vastasid, et paraku pole rohkem midagi kuulda olnud, kui ajakirjandus on vahendanud.

«Kui keegi oleks siin meteoriidi leidnud või midagi väga täpselt näinud, küll oleks see ka laiemalt jutuks tulnud,» ütles Tamberg. «Meil ju väike linn ja info levib kiiresti.»

Artikli täielikku versioon saab lugeda
«Sakala» reedesest paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles