Festivalide plats saab uue mullaga ravi

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömehed ajasid eile lossimägede suurimal platsil mulda laiali ning peatselt külvatakse sinna muru. Seejärel võib loota, et neli suve tagasi rängalt kannatada saanud väljakul hakkab taas rohi haljendama.
Töömehed ajasid eile lossimägede suurimal platsil mulda laiali ning peatselt külvatakse sinna muru. Seejärel võib loota, et neli suve tagasi rängalt kannatada saanud väljakul hakkab taas rohi haljendama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suurte festivalide ajal mitu suve järjest kannatada saanud Teise Kirsimäe plats Viljandi lossimägedes saab enne talve uue mullakatte ning sinna külvatakse ka muruseemet.

Viljandi kahel suurel festivalil kõige enam publikut mahutav Kirsimäe muruväljak muutus mudaplatsiks 2009. aasta folgifestivali ajal.

«Tookord tuli paduvihm vahetult enne seda, kui rahvamass sinna peale läks, ning kogu muru keerati pahupidi,» meenutas Viljandi linnavalitsuse keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik.

Parandamine kasu ei andnud

Järgmiste aastate jooksul üritas linnavalitsus platsi küll taas roheliseks saada, kuid pelgalt muruseemne külvamine tulemusi ei andnud. Veel tänavugi oli osa platsist mullane või porine, sest rohi seal ei tärganud.

Platsi mullaga katmine ning sinna muruseemne külvamine on üks osa lossimägede uuendamisest, mis algas juba eelmisel aastal. Peatselt hakatakse Kirsimäe nõlvadele istutama puid ja põõsaid, kokku tuleb neid sinna 244.

Nõmmiku selgitust mööda on kavas istutada kirsse, kastaneid, pärni, remmelgaid ja kibuvitsu. 15 kirssi pannakse kasvama Esimese Kirsimäe nõlvale, et õigustada selle koha nime.

Kui ilm külmaks läheb ning maa külmub, tulevad Viljandisse taas osaühingu Degusteeri ja Presenteeri töömehed, kes juba eelmisel talvel langetasid lossimägedes puid ja puhastasid seda võsast.

Lossimägede uuendamine jätkub

Lossimägedes võetakse maha ligi 500 vana ja haiget puud. Eelmisel talvel suutsid töömehed kavandatust ära teha veerandi, samas väitsid firma esindajad, et see oli raskem osa tööst.

Enamik langetatavatest puudest on võsa, mis kasvab Kaevumäest Männimäe pool. Selles metsistunud pargiosas käivad jalutajad harva ning Musumägi ja suusahüppemäena tuntud piirkond on paljudele viljandlastele avastamata. Jalutada on seal raske, sest radadele on kasvanud lepik ning vanad puud on maha varisenud ja sinnasamasse mädanema jäänud.

Nõmmiku sõnul jäetakse see ala metsikuks ka tulevikus, kuid osa võsa raiutakse siiski maha.

Euroraha eest on lossimägedesse rajatud uued jalgteed ning pandud üles valgustus ja pingid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles