Ajaloo jäädvustamine tõi aasta õpetaja tiitli

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virve Kikas ütles aasta õpetaja aunimetust kommenteerides, et mõistagi on ta selle üle õnnelik, kuid võtab seda kui tunnustust kogu Jakobsoni gümnaasiumile.
Virve Kikas ütles aasta õpetaja aunimetust kommenteerides, et mõistagi on ta selle üle õnnelik, kuid võtab seda kui tunnustust kogu Jakobsoni gümnaasiumile. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile õhtupoolikul kogunes Centrumi restorani neliteist pidulikes rõivastes pedagoogi. Neist kümme võttis vastu Viljandimaa aasta õpetaja tiitli ning üks, Jakobsoni koolis töötav Virve Kikas, pälvis au esindada maakonda üleriigilisel vastuvõtul.

Kõiki neid väärikaid pedagooge tervitasid tänase õpetajate päeva puhul Viljandi maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ilmar Kütt, omavalitsuste liidu esindaja Tarmo Loodus ning Viljandimaa haridustöötajate liidu esimees Kaja Land.

Kümme aasta õpetaja aunimetuse pälvinud pedagoogi said roosiõie, tunnuskirja ning omavalitsuste liidu välja pandud kingituse, keraamilise taldriku. Ülejäänud neli õpetajat viisid koju nominendi tunnuskaardi ja võtmehoidja.

Mõjutanud kogu hariduselu

Kõige suurema tunnustuse, mis lisaks kohalikule tähelepanule tähendas kutset homme Tartus asetleidvale üleriigilisele vastuvõtule, võttis vastu 35 aastat Jakobsoni koolis töötanud Virve Kikas. Tema oli pälvinud komisjoni salajasel hääletamisel kõige rohkem poolthääli.

«Virve Kikas on tähelepanuväärne isiksus, kelle töö on oluliselt mõjutanud paljude õpilaste ja õpetajate tegevust ning laiemas mõttes kogu hariduselu nii Jakobsoni gümnaasiumis kui Viljandi maakonnas,» seisis tema kandidatuuri üles seadnud kirjas. Sellele olid alla kirjutanud Jakobsoni kooli direktor Eero Järvekülg ning kooli usaldusisik Katrin Hommik.

«2012. aastal on Virve Kikas ära teinud tohutu ja lausa hindamatu töö Carl Robert Jakobsoni nimelise gümnaasiumi ajaloo jäädvustamisega,» kirjutasid esitajad.

«Lisaks sellele on ta suurepärane pedagoog — sõbralik ja mõistev, rahulik ning tasakaalukas. Ta on tugeva empaatiavõimega ning valmis toetama ja aitama nii õpilasi kui ka kolleege. Tal on tugev õiglustunne ja ta on selline inimene, kelle puudumist märkad kohe. Virve Kikas toob oma olemisega kõigi ellu rõõmu ja rahulolu.»

Viljandimaa haridustöötajate liidu esimees Kaja Land lisas kooli iseloomustusele veel seda, et Virve Kikas on olnud ka pikaaegne Jakobsoni gümnaasiumi töötajate usal­dus­isik.

«Tõenäoliselt just ülaltoodud isiksuseomaduste tõttu on teda selles ametis nii pikalt usaldatud. Üks kolleeg naaberkoolist on teda nimetanud kooli südametunnistuseks,» kõneles Kaja Land. «Virve Kikas on oma ühiskondlikku ametit täitnud suure pühendumisega, tema arvamus on olnud kõigile oodatud ja vajalik ning tal on olnud autoriteeti nii õpetajate kui kooli administratsiooni silmis.»

Tunnustus tervele koolile

Virve Kikas ütles saadud aunimetust kommenteerides, et mõistagi on ta selle üle õnnelik, kuid võtab seda kui tunnustust kogu Jakobsoni gümnaasiumile.

«Mind tõsteti kõige rohkem esile seetõttu, et talletasin Jakobsoni gümnaasiumi ajaloo kolmes raamatus ja DVD-l,» rääkis Kikas. «Selle juures olen olnud ajaloo vahendaja, mitte selle tegija.»

Virve Kikas on Jakobsoni koolis töötanud 1976. aastast. Esmalt andis ta seal kunstiõpetust, hiljem vene keele ja masinakirja tunde.

Viimased neli aastat töötas ta gümnaasiumis õppekoordinaatori ja kooli ajaloo korrastajana. Selles ametis jätkab ta ka põhikooliks muutunud õppeasutuses.

«Jakobsoni gümnaasium oli väga väärt kool, kus olid tugevad õpetajad, õpilased ja vilistlased,» tõdes Kikas. «Haridusreformi valguses on räägitud, et igasse maakonnakeskusesse peaks tulema gümnaasium, mis suudaks konkureerida Tartu Treffneri gümnaasiumiga. Aga Jakobsoni gümnaasium võistles juba 47 aastat selle kooliga viie kooli kohtumistel.»

Viljandimaa aasta õpetaja sõnul on hea, et gümnaasiumiosa kaotamise ajaks sai kooli ajalugu talletatud. «Olen õnnelik, et see töö on tehtud,» lausus ta.

Kuigi Virve Kikase meelest laieneb tunnustus kogu koolile, on üleriigilisele aasta õpetajate kokkusaamisele kutsutud just tema.

Haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo ning Eesti haridustöötajate liidu juhatuse esimehe Sven Rondiku vastuvõtt algab homme keskpäeval Tartu ülikooli ajaloomuuseumis.

PAREMAD

Viljandimaa aasta õpetajaks valitud pedagoogid

• Tiina Türk, Viljandi Midrimaa lasteaia vanempedagoog

• Meeri Kreen, Viiratsi kooli klassiõpetaja

• Milvi Vares, Viljandi spordikooli kergejõustikutreener

• Riina Kangro, Viljandi kesklinna kooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja

• Anneli Valgre, Kalmetu põhikooli klassiõpetaja

• Marje Brauer, Tääksi põhikooli matemaatika-, füüsika- ja keemiaõpetaja

• Virve Kikas, Jakobsoni kooli õppekoordinaator

• Helle Saluveer, Suure-Jaani gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja

• Katrin Veevo, Kitzbergi gümnaasiumi matemaatikaõpetaja

• Aive Kaldra, Tarvastu gümnaasiumi ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja

Allikas: Viljandimaa haridustöötajate liit

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles