Noor lavastaja toob klassika publikule eriti lähedale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Vallo Kirsi sõnul saab kahel pool lava istuv publik tavalisest intiimsema ja vahetuma teatrielamuse.
Lavastaja Vallo Kirsi sõnul saab kahel pool lava istuv publik tavalisest intiimsema ja vahetuma teatrielamuse. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ühel sompus oktoobriõhtul kella seitsme paiku sõitis Ugala väikese saali raudteerong täie auruga Peterburi poole. Külla mindi «Idioodile».

Vene kirjaniku Fjodor Dostojevski 1868. aastal ilmunud romaan «Idioot» on jõudnud taas teatrilavale tänu Viljandi kultuuriakadeemiat lõpetavale Vallo Kirsile ja dramaturg Tõnis Parksepale. Lavastuses teevad kaasa paljud kultuuriakadeemia üheksanda lennu teatritudengid, aga ka Ugala näitlejad.

Publiku asetus

Kui raamatu järgi oli ilm peategelase Peterburi saabumise ajal nii udune, et silm seletas vaguniaknast hädavaevalt kümne sammu kaugusele, siis teatrisaalis istub publik lavale märksa lähemal.

«Nii on minu meelest teatrielamus intiimsem ja vahetum,» selgitas lavastaja, miks ta on paigutanud publiku lava ümber nagu amfiteatris. Kahel pool mängulava istudes on vaatajad näitlejatele ja tegevusele päris lähedal.

«Dostojevski suurteos oli jäänud keskkoolist saadik raamaturiiuli erisektsiooni, kus ma hoian raamatuid, mis mind eriti puudutavad,» lausus Vallo Kirs, kirjeldades armastuse võimalikkusest rääkiva teose olulisust.

Koos dramaturgiga töötas ta stsenaariumi välja kahe aastaga. Kõik põhitegelaste osatäitjad leidis Kirs oma kursuselt. Seega oli pinnas «Idioodi» lavale toomiseks tema sõnul ideaalne.

«Kuidas tuua selline klassikaline materjal lähedale oma eakaaslastele, unustamata seejuures vanemaid inimesi, kes peavad teost hingelähedaseks?» nimetas Kirs üht suuremat küsimust, mis tal lavastades tekkis.

Lugu, mis räägib noorest epilepsiahaigest vürst Mõškinist, kes naaseb kodumaale, pakub hulgaliselt küsimusi. Lavastaja loodab, et see suunab ka vastuste juurde. Sõnumit, mida tema tahaks edastada, kannab endas Mõškin oma mõttemaailma ja uskumustega.

Osa lavakujunduse detaile on liikuvad ning neist võivad moodustuda tähtsamad tegevuskohad ja mõne tegelase maailm.

Vaid neli etendust

«Idioot» on projekti Ugala Pluss esimene lavastus. See on koostöövorm, mille puhul teater haarab lavastuse väljatoomiseks kaasa mingi teise institutsiooni. Ugala Pluss muudab Vallo Kirsi sõnul teatrimaastikku mitmekülgsemaks ja koostööaltimaks. Ta võrdles seda pildiraamiga, millesse kogunevatest piltidest moodustub lõpuks põnev kollaaž.

Projekt on ka põhjus, miks «Idiooti» mängitakse esialgu ainult neli korda.

«Positiivsema stsenaariumi järgi läheb lavateos Ugala repertuaari,» oli Kirs optimistlik. Lavastaja jutu järgi on veel vabu kohti ning kiiremad piletilunastajad saavad esimesi etendusi vaatama minna.

Lavastaja sõnul annavad loo sõnumi leidmiseks kõige parema vihje Artur Alliksaare luuletuse «Veendumus» viimased read: «Armastuse nimel, mis ei talu tardumust, / anun sind, / ära tee lapsele oma hinges haiget.»

«IDIOOT»

Fjodor Dostojevski «Idiooti» näeb 5., 6., 8. ja 10. oktoobril kell 19 Ugala väikeses saalis

• Lavastaja Vallo Kirs

• Dramaturg Tõnis Parksepp

• Muusikaline kujundus Tanel Kadalipp

• Kunstnik Jaanus Laagriküll

• Valguskunstnik Villu Konrad

• Osades Rait Õunapuu, Klaudia Tiitsmaa, Adeele Sepp, Kristian Põldma, Siim Maaten, Tarvo Vridolin, Katrin Kalma, Andres Tabun, Marika Palm ja Vilma Luik.

Allikas: Ugala

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles