Hoidistemess üllatas eriliste retseptidega

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma hoidistega olid kohal kaks Olustvere ametikooli sõpruskooli Lätist.
Oma hoidistega olid kohal kaks Olustvere ametikooli sõpruskooli Lätist. Foto: Olustvere teenindus- ja maamajanduskool

Laupäeval Olustveres peetud hoidistemessi suur telk oli uudistajatest pungil ning laudadel nii mõndagi sellist, mida varem keegi maitsnud polnud, näiteks sireliõite marmelaad ja angervaksaõite siirup.

Messi peakorraldaja Tiina Randaru hinnangul oli publikut tuhande ringis.

«Kõik telki ei mahtunudki ja mõned olid algul isegi kurjad, aga käisid vahepeal künnivõistlust ja muid atraktsioone uudistamas ning tulid lõpuks tagasi,» rääkis ta.

Suhkruta õunamoos

Peakorraldaja märkis, et osalejad olid põhjalikult valmistunud ning tavalist õunamoosi ei pakutud. Olustvere kooli õpetaja Elli Vendla kostitas suhkruta õunamoosiga, milles tulevad õuna nüansid kõige paremini esile. Elevust tekitasid kibuvitsa-ebaküdoonia-saialillemoos ja õuna-pihlaka-seenekaste.

Peavõit jäi koju

Mess kulmineerus «Maalehe» hoidistevõistluse finaaliga leivakojas. Võistlema oli saadetud üle 60 hoidise ning žürii jagas need viide kategooriasse. Kompottide seas kogus enim punkte maaka ananassikompott, mis oli ebaküdooniaga maitsestatud kõrvitsast.

Salatitest tunnistati parimaks Amsterdami sibulad ja kastmetest vürtsmoos tšilli ja punase pipraga. Ahaa-hoidise tiitli pälvis angervaksaõite siirup ning magusatest hoidistest moos Kuldne Sügis, milles oli õunu, kõrvitsaid, astelpajumarju ja apelsine.

Ühtlasi sai Kuldne Sügis võistluse üldvõidu, kogudes maksimumpunktid. Kuldkollase välimuse, kreemja konsistentsi ning tasakaalus maitsetega keedise autorid olid Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õpetajad ja õpilased. Angervaksaõite siirupi ja veel mitu vahvat hoidist oli kaasa toonud Urve Mukk Kuhjaverest.

Parimate hoidiste autorid said auhinnatud trükisooja «Maalehe» raamatuga «Kodused hoidised», Olustvere käsitööliste ning «Maalehe» meenetega, üldvõitja läks aga koju mahlapressiga.

Messile toodud hoidiste seast parimad selgitas rahvažürii välja lihtsa meetodiga: igaüks sai hääle anda parimale soolasele, magusale ning kõige suurema üllatuse ehk ahaa-elamuse tekitanud hoidisele.

Hoidistemessi on Olustvere maamajandus- ja teeninduskool korraldanud juba kaheksal korral koos künnivõistlustega. Seekord uudistas kahel päeval toimuvat umbes kaks tuhat inimest.

SIRELIÕITE MARMELAAD

Vaja on 2-3 peotäit värskeid sireliõisi, 1 liiter vett, 200 milliliitrit roosat või punast veini ja 800 grammi moosisuhkrut.

• Puhasta sireliõied rohelistest lehtedest. Keeda õisi veini ja veega 4-5 minutit, kuni sirel on oma värvi vette jätnud. Kurna.  

• Sega sisse moosisuhkur ja lase 4 minutit mulisedes keeda. Pane kiiresti purki ja sulge õhukindlalt.

Allikas: Urve Mukk

ANGERVAKSASIIRUP

Vaja on 25 angervaksa õiekobarat, 1 kilogramm suhkrut, 1 liiter vett ja 25 grammi sidrunhapet.

• Pane õied nõusse. Keeda suhkrust ja veest siirup. Vala kuumalt õitele. Lisa sidrunhape. Lase jahedas kolm päeva seista. Kurna ja pane pudelisse.

• Sega veega ja saad mõnusa suvejoogi. Talvel lisa siirupit kuumale veele ja saad aromaatse tee.

Allikas: Urve Mukk

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles