Mett võib süüa ja peale määrida. Bronhiiti põdevatel inimestel soovitab Antu Rohtla keha ümber mässida mesilaspere kattekoti, mis on taruvaigust läbi imbunud, ning katta soojalt kinni. Köha kaob paari päevaga.

FOTO: Elmo Riig / Sakala

«Tänavu kogunes mett keskmiselt, aga selle kvaliteet on imeline: mesi on bioloogiliselt väga aktiivne,» teab Karksi valla Polli-Järve talus 30 taru pidav Antu Rohtla. Ta soovitab pruukida just Eesti linnumagusat, sest lõuna poolt imporditu kvaliteet on madalam.

«Siinset mett töötleb mesilane rohkem kordi läbi ning selle maitse on parem, sest nektar kogutakse paljudest eri liiki taimedest,» teab Rohtla. «Et ainevahetus püsiks tasakaalus, on vaja iga päev süüa umbes supilusikatäis mett, päevane ülempiir on gramm mett kehakaalu kilogrammi kohta.»