Gruusia valis teise mõtteviisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimistel edu saavutanud opositsiooni liider Bidzina Ivanišvili ajakirjanike piiramisrõngas
Valimistel edu saavutanud opositsiooni liider Bidzina Ivanišvili ajakirjanike piiramisrõngas Foto: Reuters

Gruusia president Mihheil Saakašvili tunnistas end eile kaotajaks parlamendivalimistel, mida esialgsetel andmetel on võitmas miljardär Bidzina Ivanišvili opositsiooniliit.

Kui kokku oli loetud 29 protsenti hääli, oli Ivanišvili kuue partei liit Gruusia Unistus kogunud 53,11 protsenti ja president Mihheil Saakašvili valitsuserakond Ühtne Rahvuslik Liikumine 41,57 protsenti häältest. Gruusia keskvalimiskomisjoni teatel on opositsioonil kerge edumaa ka ühe mandaadiga ringkondades.

Venemaal äri ajades rikastunud Ivanišvili on esitanud Saakašvilile tõsiseima väljakutse pärast seda, kui president 2003. aasta roosirevolutsiooni järel võimule tuli.

Mõni nädal enne valimisi tumestasid valitsuserakonna kampaaniat opositsioonilise telekanali vahendusel avalikkuse ette tulnud vangide piinamise ja vägistamise juhtumid. Need uudised on toonud osa grusiine tänavale protestima ning sundinud kaks ministrit tagasi astuma. Pinev õhkkond on andnud alust kartustele, et valimistele võivad järgneda rahutused.

Valimistel osales ligi 2,2 miljonit grusiini ehk 60,8 protsenti hääleõiguslikest kodanikest, täpsustas esmaspäeva hilisõhtul keskvalimiskomisjon. 2008. aasta parlamendivalimistel oli aktiivsus 53,9 protsenti.

Kui Saakašvili juhitavad jõud peaksid kaotama, oleks see Gruusia ajaloos esimene kord, kui valitsus vahetub valimiste kaudu. Esmaspäeval peetud valimisi peetakse 4,5 miljoni elanikuga Gruusia demokraatia proovikiviks. Euroopa Liit ja USA on rõhutanud, et demokraatia areng on eriti tähtis nüüd, mil Thbilisi on seadnud eesmärgi ühineda NATO ja teiste Lääne organisatsioonidega.

Valimistele lisab tähtsust tõik, et pärast Saakašvili ametiaja lõppu, 2013. aastal jõustuvad põhiseaduse muudatused, mis annavad parlamendile ja peaministrile rohkem võimu ning kahandavad presidendi volitusi.

«On selge, et Gruusia Unistus sai enamuse,» tõdes valitsuserakonna liider Mihheil Saakašvili, viidates Gruusia opositsiooniühendusele. «Selle liidu vaated on mulle täiesti vastuvõetamatud. Meie vahel on väga sügavad erinevused ja ma usun, et nende vaated on äärmiselt ekslikud.»

Ta väljendas arvamust, et Gruusia Unistus juhib riigi Läänest eemale, tagasi Moskva mõjusfääri. Saakašvili lubas, et opositsiooni jäädes võitleb senine valitsuserakond riigi tuleviku nimel.

«Võitleme, et kaitsta kõike, mis on viimastel aastatel saavutatud võitluses korruptsiooni ja kuritegevusega ning Gruusia moderniseerimises ja uute institutsioonide ehitamises. Soovime säilitada need saavutused tulevastele põlvedele,» lisas Saakašvili.

«Usume, et tulevikus pole alternatiivi progressile, Gruusia arengule, ning selle veendumusega jätkame oma võitlust, hoolimata tänase päeva väljakutsetest,» lõpetas Saakašvili oma pöördumise.

Gruusia üldvalimiste arvatav võitja, opositsiooniliidu Gruusia Unistus liider loodab tagasi saada Gruusia kodakondsuse ning hakata juhtima valitsust.

«Loodan, et mulle tagastatakse Gruusia kodakondsus ning parlament kinnitab mind peaministriks,» ütles Ivanišvili, kel praegu on prantsuse kodakondsus.

«Kõige järgi otsustades tuleb välja, et uude parlamenti hakkab kuuluma viis või neli parteid. Üritasin algusest peale teha nii, et ei oleks üheparteilist parlamenti, ning väldin seda ka tulevikus,» rääkis ta.

Ivanišvili sõnul aitab selline jagunemine tekitada parlamendis diskussiooni. «Me saame üksikute küsimuste üle vaielda,» osutas ta.

VAATLEJATE ARVAMUS

Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejad andsid Gruusia parlamendivalimistele kahetise hinnangu.

• OSCE vaatlusmissiooni juht Tonino Picula ütles: «Hoolimata väga polariseerivast kampaaniast, milles oli teravaid seisukohti ja puudujääke, on Gruusia rahvas väljendanud valimisurnide juures oma vaba tahet. Valimised olid tähtis samm, kindlustamaks Gruusias demokraatiat.»

Allikas: «Postimees»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles