Doonoripäevad tulevad taas

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal kaotas verekeskus järjekordse A-hepatiidi juhtumi tõttu igasuguse lootuse, et peagi saab Viljandimaal doonoripäevi korraldada. Sel nädalal andis terviseameti epidemioloogiabüroo nõusoleku, et teatud tingimustel võib Viljandimaal uuesti verd koguma hakata.
Eelmisel nädalal kaotas verekeskus järjekordse A-hepatiidi juhtumi tõttu igasuguse lootuse, et peagi saab Viljandimaal doonoripäevi korraldada. Sel nädalal andis terviseameti epidemioloogiabüroo nõusoleku, et teatud tingimustel võib Viljandimaal uuesti verd koguma hakata. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Terviseameti epidemioloogid otsustasid, et üksikutest A-hepatiidi juhtumitest hoolimata võib Viljandimaal taas doonoripäevi korraldada. Enne aasta lõppu pole verekeskuse inimesi maakonda siiski oodata.

«Me ei torma doonoripäevi uisapäisa tegema,» nentis Tartu ülikooli kliinikumi verekeskuse direktor Helve König ning selgitas, et oktoobrikuu doonoripäevade graafik on verekeskusel juba paigas ja asjale antakse natukene aega rahuneda.

«Viljandis tuleb kindlasti suur möll ja meil on vaja ettevalmistusi teha,» sõnas ta. «Otsustame novembris, millal tulla saame.»

Ta lubas, et tulekust antakse aegsasti teda ja kui juba tullakse, siis ilmselt mitmeks päevaks.

Luba anti tingimusega

Terviseameti epidemioloogilise valmisoleku büroo juhataja Irina Dontšenko rõhutas, et luba anti teatud tingimustega. «Enne vereloovutamist peab doonoreid põhjalikult küsitlema, et teada saada, kas neil on mingit seost A-hepatiidiga,» selgitas ta.

Helve Königi sõnutsi on seatud tingimused sellised, mida verekeskuse töötajad niikuinii arvestavad.

Irina Dontšenko kinnitas, et kui muid häireid ei ilmne, võib doonoripäevi Viljandis korraldada, aga kui tuleb ette uusi haigusjuhtumeid, vaadatakse asi jälle üle. Igatahes jälgib terviseamet A-viirushepatiidi levikut Eestis ja Viljandimaal edaspidigi tähelepanelikult.

Ravimiameti bioloogiliste preparaatide osakonna juhataja Pille Harrison kiitis terviseameti otsust lubada taas doonoripäevi korraldada. «See põhineb Viljandimaal A-hepatiidi uute juhtude analüüsil ning võtab arvesse viimasel kahel kuul nakatunute arvu ja geograafilist asukohta,» lausus ta.

Terviseameti andmetel on viimased üksikud haigestujad olnud perekonniti seotud ning Viljandimaal laialdast A-hepatiidi levikut seega pole.

Käsi tuleb pesta

Kõige tähtsam haiguse leviku piiraja on hügieen. Irina Dontšenko kordas üle, et põhjalikult peab pesema nii käsi kui juur- ja puuvilju ning samuti tuleb toitu korralikult kuumtöödelda.

«Vaatame, mis nüüd vahepeal toimuma hakkab,» pidas Helve König vajalikuks veel veidike oodata, enne kui doonoripäevadega Viljandimaal taas alustada.

See rahunemise aeg annab tema sõnutsi kindlustunde. «Muidu lubame tulla, aga vahepeal ilmub jälle hulk haigeid välja ning ikkagi ei saa vere loovutamist alustada,» selgitas ta ja tõdes, et nii oleksid nad justkui inimest petnud. «Igal juhul on suured lootused aasta lõpu peal,» lisas König.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles