Heinar Vaine värskendas riigi tipptulemust

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinar Vaine parandas pühapäeval Berliinis senist Eesti juunioride maratoni tipptulemust. Pilt on tehtud mullusel Viljandi linnajooksul.
Heinar Vaine parandas pühapäeval Berliinis senist Eesti juunioride maratoni tipptulemust. Pilt on tehtud mullusel Viljandi linnajooksul. Foto: Roger Ote

Berliini maratonil suurepärase jooksu teinud Heinar Vaine oli riigi juunioride rekordiga maailma mainekaimal jooksuvõistlusel parima eestlasena 141. lõpetanu.

«Öeldakse, et maraton algab pärast 30. kilomeetrit. Minul oli teisiti,» lausus Saksamaal Eesti juunioride rekordit uuendanud Viljandimaa jooksja Heinar Vaine.

Suurepärase lõpuaja 2:38.28 saanud 19-aastane jooksumees lootis maailma ühel kiiremal, Berliini maratonirajal oma senist parimat tulemust värskendada, ent riigi tipptulemus polnud eesmärk.

Eelmisel sügisel Tallinnas maakonna alla 18-aastaste rekordi jooksnud Vaine oli pühapäeval Saksamaal mullusest parimast tulemusest ligemale seitse minutit kiirem. 1988. aastast Priit Pahkile kuulunud Eesti juunioride tipptulemusest kärpis klubi Staier liige kolm minutit viiskümmend sekundit.

Heinar Vaine sõnul ei alanud jooks nõnda, nagu ta oleks soovinud. «Esimesel paaril kilomeetril polnud rahvamassis võimalik soovitud tempoga minna. Umbes kümnendal kilomeetril polnud ka enesetunne kuigi lubav, ent distantsi edenedes seisund paranenes,» kõneles Heinar Vaine.

Mehe jutu järgi oli tal plaanis läbida kilomeeter umbes 3.50-ga. Poolel võistlusmaal oli ta seatud graafikust veidi ees ning tundes end enne kolmekümnendale kilomeetrile jõudmist üpris reipana, edenes jooksja kilomeetris kavandatust kümmekond sekundit nobedamalt.

«Kerge ei olnud, kuid enesetunne oli hea ning päris pildituks ma end ei tõmmanud,» tunnistas Heinar Vaine. «Viimasel viiel kilomeetril sai selgeks, et on veel varu,» lisas endast distantsi lõpuosas maksimumi välja pigistanud jooksja.

Et tal jätkus maratoni teisel poolel veel nii palju värskust ja energiat, tuli sportlasele eneselegi üllatusena. «Mu senine poolmaratoni tippmark on 1.15, Berliinis läbisin teise poole 1.18-ga,» kõneles ta.

Noorukina alustas Heinar Vaine treenimist Viljandi rattaklubis, kuid lükkas seljahädade tõttu jalgratta nurka ning on kolm viimast hooaega keskendunud jooksule. «Rattasõidutreeningutel sain alla tugeva põhja: on ju pikad koormustreeningud neil aladel mahu poolest tublisti sarnased,» rääkis Vaine, kes on viimased kolm aastat harjutanud Ants Kuusiku koostatud treeningukavade järgi.

Tänavu suvel põlves tekkinud põletiku tõttu koormusi vähendanud ning mõneks ajaks koguni sundpausi teinud Heinar Vaine võib suurepärase maratonitulemuse tõttu pidada hooaega raskustest hoolimata kordaläinuks ja üldjoontes lõppenuks. «Mõne jooksu teen veel, üks neist on Viljandi linnajooks,» arvas ta.

Tulevasi maratone ei ole ta endale veel plaani võtta jõudnud ning need pole talle ka eesmärk omaette. «Suuri sihte mul silmapiiril pole, ma ei püüdle ühelegi tiitlivõistlusele ega ürita täita nende osavõtunormi,» kõneles jooksja. «Tõenäoliselt keskendun tuleval hooajal distantsi kiiruslike võimete parandamisele.»

Sellel sügisel sai Heinar Vainest Eesti maaülikooli maaehituseriala tudeng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles