Uus kalender on väljas

Olav Renno
, kalendrisõber
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiljuti tõi väsimatu kirjamees Heiki Raudla Põltsamaa trükikojast välja 2013. aasta «Sakala Kalendri» värske tiraaži. Nüüd on eri värvi kaanega ajaraamatuid riiulil juba kaks tosinat.

Äsja ilmunud kalender pakub peale traditsioonilise osa, kalendaariumi, tähtpäevade loendi ja Viljandimaa viimase aja (juuli 2011 — juuni 2012) tähtpäevade ülevaate tervelt kolmkümmend huvipakkuvat kirjatükki ja lisaks veel lühemaid lugemispudemeid.

Leiame praeguste tegemiste kohta tehtud intervjuusid, möödunu meenutusi, ülevaate ja järelehüüdelise kirjatüki Viljandi maagümnaasiumist, tagasivaate Viljandi linnapeade piltide otsimisele ja leidmisele, järjekordse tornikellaloo, milles on juttu Mõisaküla Pühavaimu kirikust, ning nõnda edasi.

Ühtlasi leidub kalendris end tuntuks kirjutanud, maalinud või joonistanud viljandimaalaste Endel Mallese, Siim Kärneri, Erich Pehapi, Otto Kirotari ja Artur Ekbaumi elukäigu kirjeldusi ja loomingu näiteid.

Sakalamaa ajaloo lisaks olevate lugude hulgas on üks Viljandi koolipoiste epopöa, mis räägib Tasuja nime all tegutsenud kümne noormehe, peamiselt kaheksanda klassi õpilaste taotlustest ja karistamisest. Olgu mainitud, et poliitprotsesse ja nõukogulikku «õigusemõistmist» kooliõpilaste isamaalistes «süüasjades» oli Viljandis oma pool tosinat.

Tänassilmast võrsunud Eesti poliitiku Jaan Tõnissoni sünnist tuleval aastal täituvat 145 aastat meenutatakse tema mõtete ja ütlemiste valimikuga, mis on nopitud suurmehe vähemalt 10 000 kirjatükist. Tarkuseteri pakuvad maailma mõttehiiglaste aforismid. Neid on ka Heiki Raudlalt eneselt, kes on ühtlasi tõlkinud mitu lehekülge kuldseid lugusid.

Kalendris leiame 130 huvitavat ja originaalset fotot ning pool tosinat karikatuuri. Sirvimist, lugemist ja pildiuudistamist jätkub kultuuri- ja ajaloohuvilistele pikaks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles