Sealiha hind teeb enne jõule hüppe

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaani lihapoe omanik Tõnu Roslender nentis, et liha hind on tõusnud suve algusest saadik ning järgmiseks kuuks pakutakse talle liha, mis on kümme protsenti senisest kallim.
Jaani lihapoe omanik Tõnu Roslender nentis, et liha hind on tõusnud suve algusest saadik ning järgmiseks kuuks pakutakse talle liha, mis on kümme protsenti senisest kallim. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Artikkel ilmus 25. septembri «Sakala» paberväljaandes

Viljandis Jaani lihapoode pidav ettevõtja otsib Eestist seakasvatajat, kellelt osta oktoobriks sigu senise hinnaga, kuid on saanud vaid selliseid pakkumisi, mille hind on kümme protsenti kõrgem.

«Tahaks vähemalt ühe kuu vana hinnaga vastu pidada,» sõnas lihapoode pidava osaühingu Viljandi Render omanik Tõnu Roslender.

Kevadel alla, sügisel üles

Sealiha hind langes järsult aprilli lõpul, kui Venemaa sulges oma piiri Eesti seakasvatajatele. Hinnalangusega kaasnes sigade nappus, sest ettevõtjad teadsid piiri sulgemisest juba varem ja viisid Venemaale kõik, mis võimalik, ka alakaalulised loomad.

Edasi on hind aina kerkinud, sest seakasvatajaid koondav Viru Lihaühistu on suutnud leida Eesti lihale ostjaid Ukrainast, Valgevenest, Leedust ja Poolast.

«Minusugusel väikekaupmehel on tihti keeruline leida farmi, kust sigu osta,» nentis Roslender. Eesti suurtes kauplusekettides võib müügil näha aga pakendatud liha, mis on siia toodud Taanist või Suur­britanniast.

Baltimaade suurima sigala Ekseko tootmisjuhi Mati Tuvi sõnul tegi liha hind Euroopas järsu hüppe suvel, kuid viimasel neljal nädalal on see jäänud ühele kohale pidama. «Mis meid ees ootab, seda ei oska ennustada,» tunnistas ta.

Tõnu Roslenderi arvates on hinnatõusu põhjused Viru Lihaühistu juhtide väga hea töö uute turgude leidmiseks ja järjest kerkiv jõusööda hind. «Seakasvatajad on mulle rääkinud, et jõusööda hind on paari viimase kuuga lausa kahekordseks kasvanud,» nentis ta.

Vili sunnib hinda tõstma

Ka Mati Tuvi kinnitas, et vilja hind hakkas kerkima juba suvel ning on arvata, et tänavu koristatud vili osutub praegusest veelgi kallimaks.

Samas on see Tuvi sõnul vähem väärtuslik kui mullune. «Proteiine on tänavuses saagis kuni 20 protsenti vähem. Seetõttu tuleb söödale lisada soja, aga selle hind on kõigi aegade kõrgeimal tasemel,» ütles ta.

Statistikaameti andmetel kallines sea eluskaalu hind augustis aastataguse ajaga võrreldes 4,6 protsenti. Lihatoodete hind tõusis samal ajal 6,7 protsenti. Eelmise aasta oktoobriga võrreldes on maailmaturul liha hind kerkinud lausa kolmandiku, euroliidus jäi kasv 17 protsendi lähedale.

«Arvata võib, et hind kerkib edasi,» lausus Roslender ja avaldas arvamust, et jõululaua täitmiseks tuleb liha osta veelgi kallimalt kui oktoobris.

Mati Tuvi nii kaugele ulatuvaid ennustusi teha ei tahtnud, sest liha hinna kujunemine on juba paar aastat olnud prognoosimatu. «Varem sai arvestada nelja-aastase tsükliga: esimesel aastal oli hind väga kõrge, siis väga madal ja siis kaks aastat keskmisel tasemel. Nüüd see loogika enam ei kehti,» nentis ta.

Hinnatõus pole aga ostjate hulka vähendanud ning Roslenderi meelest ei osta viljandlased liha mitte odavuse, vaid pakkuja järgi. «Hoidsime vahepeal oma kaupluses hinda lausa kunstlikult madalamal, aga ega see meile ostjaid juurde toonud,» tunnistas ta. «Inimesed võtsid ikka sellelt müüjalt, kellelt olid harjunud ostma.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles