Päev täis head muusikat

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval tähistatakse mitme tasuta kontserdi ja muude ettevõtmistega suurejooneliselt kuulsa Viljandimaa helilooja Mart Saare 130. sünniaastapäeva.

Ürituse algataja, Linnateatri muusikajuht ja lavakunstikooli õppejõud Riina Roose ütles, et Mart Saare muusika on ainulaadne.

«Ta ei ole üks helilooja paljude seast, vaid meie rahvuskultuuri alustala. Saar on omaette nähtus. Tema kooriloomingus avalduvad rahvuslikkus ja põhjamaisus kõige paremas tähenduses,» iseloomustas ta.

Riina Roose nentis, et praegu, mil on moes lihtsad meelelahutuslikud kooriüritused, kipub Saar varju jääma, sest teda on raske õppida ja keerukas laulda. Seda rohkem teeb talle rõõmu noortekoor HUIK!, kes võttis vaevaks esitada klassiku laule ning teeb seda väga hästi. Teiste aastapäeval esinejate, Estonia seltsi segakoori ja Tartu ülikooli kammerkoori kõrge tase on teada.

Kell 12 on kammerkontsert Hüpassaares Mart Saare majamuuseumis. Tallinna muusikakeskkooli õpilased ja õpetajad esitavad Saare klaveriteoseid, soolo- ja koorilaule ning noored muusikateadlased räägivad tema elust ja loomingust.

Kell 13 on kontsert Viljandis Sakala keskuses. Esinevad segakoor HUIK!, Estonia seltsi segakoor ja Tartu ülikooli kammerkoor. Dirigendid on Heli Jürgenson, Kaspar Mänd ja Triin Koch.

Kell 14.15 on Suure-Jaani kalmistul Mart Saare haual mälestushetk.

Kell 14.30 väljub Suure-Jaanist Lembitu platsilt tasuta buss Hüpassaarde, kus kell 15 annavad kontserdi segakoor HUIK!, Estonia seltsi segakoor ja Tartu ülikooli kammerkoor. Mart Saare kirju loevad Tallinna Linnateatri näitlejad Indrek Ojari ja Argo Aadli, Riina Roose räägib helilooja ja Anton Hansen Tammsaare seostest, Ene Salumäe mängib Mart Saare koduorelit ning korraldatakse suur ühislaulmine.

Kell 16.30 esitleb Vardo Rumessen Mart Saare klaveripalade plaati.

Samal päeval algab Kurgjalt riigimetsa majandamise keskuse eestvõttel Sakala matkarajal retk, mille lõppsiht on samuti Hüpassaare.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles