Torupillid tulevad meistrit tervitama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Taul on viimase neljakümne aasta jooksul tuntust kogunud nii torupillide meisterdaja kui pillimängu õpetajana.
Ants Taul on viimase neljakümne aasta jooksul tuntust kogunud nii torupillide meisterdaja kui pillimängu õpetajana. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna õhtul on pärimusmuusika aita oodatud kõik rahvamuusikasõbrad, et üheskoos tähistada neljakümne aasta möödumist ajast, kui Mulgimaal elav Ants Taul endale esimese torupilli meisterdas.

Seda 1972. aasta seika võib pidada Eesti torupillide taassünniks, sest Ants Tauli pillid on nüüdseks laialt levinud. Pärimusmuusika aida produtsendi Jalmar Vabarna sõnul on ilmselt igas maailmajaos mõni Tauli torupill.

«Ta on teinud Eesti rahvamuusikale suure teene,» tõdes ürituse korraldaja.

Et aastapäeva korralikult tähistada, on täna kõik torupillimängijad ja rahvamuusikahuvilised kutsutud üritusele «Tauli torupill 40». Kavas on jutu- ja õpituba, suur galakontsert ja igamehekontsert. Paljud esinejad on Ants Tauli õpilased ning nende käte vahel teevad häält Taulide valmistatud pillid.

«Tahame saada ülevaate, kuidas torupillimängijatel praegu läheb. Muusikud saavad siin üksteisega tutvuda ning pealtvaatajad näha korraga suurt hulka torupille,» selgitas Jalmar Vabarna.

Teinud sadu pille

Ants Taul tõdes torupillitegemisest rääkides, et viimasel viiel või kuuel aastal on selle tööga rohkem ametis olnud tema poeg Andrus Taul. «Olen väga õnnelik, et sain endale mantlipärija,» ütles ta.

Oma esimese torupilli valmistas Ants Taul katsetamise teel. Esimest korda nägi ta seda pilli 1969. aastal Tallinnas tantsupeol, kus staadionile kõndis ühtaegu kakskümmend torupillimängijat. Poisi huvi ergutas ka see, kui isa õpetas teda mängima kodust leitud sõrmilisel ehk sõrmeavadega torul, mis oli ühest vanast torupillist alles jäänud.

«Siis mõtlesingi, et prooviks teha õige päris torupilli. Poolenisti isa ässitusel ja oma huvist hakkasin katsetama ja lõpuks tuligi pill välja. Pealegi veel päris hea pill!» meenutas Ants Taul.

Seda esimest torupilli tal kahjuks enam alles ei ole, hiljem on ta samasuguseid teinud aga sadu. «Tegin umbes 20 pilli aastas ja selle arvestusega tuleb neid päris palju kokku,» lausus pillimeister.

«Mul on väga hea meel, et torupillimuusika on taas au sisse tõusnud,» sõnas Ants Taul ja lisas, et tänasel juubeliüritusel osaleb kogu tema pere.

Nii juttu kui muusikat

Üritus algab kell 15 jututoaga, kus arutatakse torupilli mineviku, oleviku ja tuleviku üle. Vestlust juhivad Ants ja Andrus Taul ning Cätlin Jaago.

Kell 17 jätkub väikeses saalis torupilli ehituse õpituba, mida juhendab Andrus Taul.

Kell 19 algaval kontserdil astuvad üles Ants, Anu ja Triinu Taul, Cätlin Jaago, Sandra Sillamaa, Celia Roose, Ando Kiviberg ja teised.

Ametlikule esinemisele järgneb igamehekontsert, millel saavad musitseerida kõik soovijad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles