Olustveres küntakse ja peetakse hoidiste messi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Nagu eelmistelgi aastatel, saavad kõik soovijad purki pandut hinnata, et välja selgitada parimad moosid ja soolased hoidised. Valitakse kolm paremat soolast ja magusat hoidist ning kolm ahhaa-hoidist. Perenaised jagavad külalistele ka retsepte.
Nagu eelmistelgi aastatel, saavad kõik soovijad purki pandut hinnata, et välja selgitada parimad moosid ja soolased hoidised. Valitakse kolm paremat soolast ja magusat hoidist ning kolm ahhaa-hoidist. Perenaised jagavad külalistele ka retsepte. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna ja homme võistlevad Olustveres kündjad ning homme kella 11—15 on mõisa leivakojas järjekordne hoidiste mess.

Hoidisemessi peakorraldaja Tiina Randaru ütlemist mööda on hoidistamine olnud eestlastele omane läbi aegade. «2006. aastal kogunes sadakond perenaist Olustvere maamajandus- ja teeninduskooli, et kinnitada veel kord: Eestis on aastasadade jooksul valmistatud häid koduseid moose, kompotte, siirupeid, mahlu ja veine. See traditsioon pole kuhugi kadunud ja kogub uut jõudu,» rääkis ta.

Kui kuue aasta eest oli hoidiseid alla saja, siis mullu tõi 17 seltskonda messile 220 hoidist. Osalejate seas on olnud ka Läti, Soome ja Luksemburgi esindajad.

Rohkelt maitseelamusi

Esimesel aastal oli suurim üllataja porgand. Teisel messil võis maitsta palju kompotte ja moose, mille põhikomponent oli õun. Kolmandal korral üllatas astelpaju- ja banaanikeediste rohkus. Neljanda messi märksõnad olid kõrvits ja rabarber, rääkimata «Naabrimehe sakuskast» või teelehemoosist.

Viienda aasta üritusel troonisid kõrvits ja sibul. Kuuendal sügisel oli tunda seenerikkust: kübarakandjaid oli purki pandud kõikvõimalikes variantides. Üllatajad olid veel karulauk ja kaalikamoos. Mullu noppis võistlusel esikohti küüslaugumoos.

«Esimestel aastatel said osalejad koos välja selgitada parima magusa moosi ja soolase salati. Nüüd on osalejate arv kasvanud ja hoidiseid on väga palju juurde tulnud,» selgitas Tiina Randaru. «Valitakse kolm paremat soolast ja magusat hoidist ning kolm ahhaa-hoidist, mis on valmistanud üllatuse. Ühtlasi vahetatakse retsepte ja kontakte.»

«Maaleht» annab mahlapressi

Tänavusel messil lööb Tiina Randaru sõnutsi kaasa «Maaleht» oma kompetentse žüriiga ning väljaande poolt on auhinnaks mahlapress.

Ta lisas, et hoidistemessid, mida Olustvere teenindus- ja maamajanduskool on korraldanud  koostöös põllumajandusministeeriumi ja liikumisega Kodukant, on näidanud, et Eesti perenaised valmistavad kodudes endist viisi salateid, moose ja kompotte ning kõik need tooted säilivad mitu aastat. Kolme aasta paremaid palu leidub 2007. aastal välja antud trükises «Kodused hoidised».

Täna ja homme on Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli õppetalu maadel järjekordsed Eesti künnimeistrivõistlused. Need avatakse täna kell 13 leivakoja taga väljakul, lõpetamine on sealsamas homme kell 16. Künnivõistlustel on 35 osalejat, neist kaks Olustvere kooli õppetalu juhi Riho Kala sõnutsi Luksemburgist ja neli Lätist.

Kahel päeval esitletakse meistrivõistluste kõrval põllumajandusseadmeid ja tegevust leidub kogu perele.

Tagasi üles