Kõpu tankla ei tunnista eurosid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu automaattanklas on võimalik maksta vaid GT kliendikaardiga.
Kõpu automaattanklas on võimalik maksta vaid GT kliendikaardiga. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Artikkel ilmus 13. septembri «Sakala» paberväljaandes

Tühjeneva paagiga möödasõitjal, kes märkab Kõpu aleviku südames automaattanklat, ei tasu sealt siiski bensiini loota.

Põhjus on selles, et automaat ei võta vastu eurosid ja tavalise pangakaardiga ei ole seal samuti võimalik maksta. Ainuke maksevahend, mis GT Kaubanduse tanklas kehtib, on firma kliendikaart. Seda saab tellida e-posti teel ja juurdemakseid teha pangaülekandega.

Uus automaat on kallis

Mõnel hädalisel on siiski õnnestunud ka Kõpus sularaha eest bensiini hankida. Nimelt on automaadi küljes telefoninumber, kuhu helistada. Siis tuleb kohale tankla koristamise eest vastutav kohalik elanik, kes aitab soovijal oma sooduskaardiga tankida. Tõsi, alati ei pruugi see inimene kodus olla.

Selline süsteem on kasutusel 2011. aastast, kui hakkas kehtima euro. Kõpu vallavanema Tõnu Kiviloo sõnutsi läks tankla omanik aktsiaselts GT Oil Estonia vahepeal pankrotti ning praegu bensiinijaama haldav GT Kaubanduse osaühing ei ole uut automaati soetanud.

GT Kaubanduse esindaja Margus Kuke jutu järgi kavatseti esialgu vahetada kaardimoodulit, et saaks maksta tavalise pangakaardiga, aga tarnija nõudis terve aparaadi väljavahetamist. See läheks maksma umbes 25 000 eurot, lisaks veel paigaldamiskulud.

Nii võttis raskustes osaühing Kuke ütlemist mööda mõtlemisaega, vaagimaks, kas üldse on mõtet automaattanklatega edasi minna — tuleb tal ju konkureerida suurfirmade Neste ja Alexelaga.

Mehitatud tankla on GT-l Abja vallas Kamaral ning Rakveres, Pärnus, Põlvas ja Läänemaal Kiltsis. Samasugune automaattankla nagu Kõpus, on veel Jõhvis ja Kuressaares, aga need on ettevõtte esindaja sõnutsi praegu konserveeritud.

Kohalikele õnnistuseks

«Jätkasime Kõpus kütuse müüki, tulles vastu kohalike elanike palvetele,» rääkis Margus Kukk. «Valminud on meie firma uus automaatjaamade äriplaan ja kontseptsioon. Oleme otsustanud nendega edasi minna ja esmajärjekorras alustame sel sügisel Kõpu automaadi ajakohasemaks muutmist.»

Möödasõitjaid praegune olukord vallavanem Tõnu Kiviloo sõnutsi kindlasti ei rahulda, aga enamikul kohalikel on kliendikaart olemas ning neile on tankla siiski õnnistuseks. Lähim paik, kus autokütust müüakse, on kümne kilomeetri kaugusel Päril. Seda, et Kõpus üldse tankla on, nimetas vallavanem regionaalpoliitiliseks ilminguks.

Kõpus müüdava bensiini hind on olnud üks maakonna odavamaid. Margus Kukk lubas, et osaühing üritab ka tulevikus hinna hoida õiglase ega rutta seda teistega koos kergitama. «Jälgime sisseostuhinda ja laovaru. Tõstame hinda siis, kui see on vältimatu,» lausus ta.

HINNANG

HANNA TURETSKI,
tarbijakaitse­ameti avalike suhete osakonna juhataja

Tarbijakaitseseadus ei näe tarbija põhiõigusena ette teatud kindlat makseviisi. Küll aga peab müügikohas olema selgelt avaldatud makseviisi kohta käiv info.

Euro kasutuselevõtmise seadus sätestab küll juriidilise isiku kohustuse võtta vastu euromünte ja paberraha, kuid rahandusministeerium on ametile selgitanud, et see kohustus on täidetud, kui kaupleja teeb seda vähemalt ühes oma kauplemis- või tegutsemiskohas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles