Ameti eksjuht sai kriminaalsüüdistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokuratuur esitas maanteeameti endisele juhile Tamur Tsäkkole süüdistuse riigihangete elluviimise nõuete rikkumises ja usalduse kuritarvitamises.

Prokuratuuri teatel süüdistatakse Tsäkkot selles, et ta lubas töövõtjal Loo—Maardu teelõigul hankedokumentides sätestatud ajutise liikluskorralduse kaks pluss kaks sõidurea asemel ehitada üks pluss üks sõidurida koos kindlustatud teepeenardega.

Et niisuguse loa andmine ei olnud seadusega kooskõlas ja ehitajale maksti seetõttu 33 668 eurot rohkem, kui tööd tegelikult maksid, tekitas Tsäkko riigile suure varalise kahju.

Süüdistuse kohaselt pani maanteeameti endine peadirektor toime karistusseadustiku järgi kvalifitseeritava kuriteo, see on seadusest tuleneva teisele isikule kohustuse võtmise õiguse ebaseadusliku ärakasutamise ja teise isiku varaliste huvide järgimise kohustuse rikkumise, millega on tekitatud suur varaline kahju.

Samuti pani Tsäkko toime karistusseadustiku järgi kvalifitseeritava kuriteo, muul viisil riigihangete teostamise nõuete rikkumise, millega on tekitatud oluline varaline kahju.

Riigiprokuratuur teatas ühtlasi, et lõpetas kriminaalmenetluse Aruvalla—Kose teelõigu hankemenetluse käigus toime pandud konkurentsialastes süütegudes, sest uurimise käigus ei leidnud kriminaalmenetluse alus piisavat tõendamist.

Kriminaalmenetlus lõpetati Tsäkko, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsleri Marika Priske, aktsiaseltsi Nordecon ning selle juhatuse esimehe Erkki Suuroru ning Nordeconi (kahtlustuses nimetatud ajal aktsiaselts Nordecon Infra) suhtes kahtlustuses, mis käsitles konkurentide kokkuleppe sõlmimise katset seoses sellega, et Nordecon Infra pakkus hankelepingu täitmiseks alltöövõttu Lemminkäineni aktsiaseltsile vastutasuks selle eest, et too loobuks hanketulemuste vaidlustamisest.

Prokuratuur asus seisukohale, et Nordecon Infra esindajal polnud konkurendiga läbirääkimise ajal veel selgelt väljakujunenud ettekujutust, missugust kokkulepet ja millistel tingimustel sõlmida sooviti.

Seega arvas prokuratuur kriminaalmenetluse olulise põhimõtte kohaselt kõrvaldamata kahtlused kahtlustatavate kasuks ja asus seisukohale, et kõnealune tegu ei jõudnud karistatavasse kuriteokatse faasi.

Juunis kirjutas «Eesti Päevaleht», et prokuratuur lõpetas osaliselt menetluse kriminaalasjas, kus uuritakse Priske ja Tsäkko võimalikke riigihangete elluviimise nõuete rikkumisi.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus kirjutas toona Priskele ja Tsäkkole, et lõpetas osaliselt menetluse kriminaalasjas, kus uuritakse võimalikke kuriteokahtlusi, mis on seotud tee-ehituse riigihangetega Liiapeksi—Loobu, Aruvalla—Kose ja Loo—Maardu lõigul.

Alusetuks osutunud kahtlustuse osad puudutavad ametnikele esialgu ette heidetud riigihangete teostamise nõuete rikkumise süükoosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles