Kaubanappus sulges ajutiseks müügileti

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastaid Viljandi turul Pajumäe kaupa müünud Irene Värnik sai pärast paarinädalast pausi taas leti taha asuda. Ta teadis rääkida, et Pajumäe piimatooteid ostetakse palju lastele, seda just nende puhtuse pärast.
Aastaid Viljandi turul Pajumäe kaupa müünud Irene Värnik sai pärast paarinädalast pausi taas leti taha asuda. Ta teadis rääkida, et Pajumäe piimatooteid ostetakse palju lastele, seda just nende puhtuse pärast. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi turuhoones seisis Pajumäe talu lett paar nädalat tühjana. Pajumäe piimatooteid polnud saada ka Pärnu müügipunktis, ainult Tartu turul ei jäänud pakkumises auku sisse.

«Meil olid väikesed raskused — kaupa ei jätkunud,» sõnas Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg ja lisas, et peab üle õla sülitades ütlema, et kui kaupa ei jätku, peaks ju kõik korras olema.

Turuletti saab reguleerida

Eile oli Pajumäe kaubaautol taas toodang peal ja lõunast olid kohupiimakreemid, jogurtid ning muu piimast valmistatu uuesti Viljandi turul müügil.

Kaubanduskettidega on talul kindlad lepingud, aga turul müüdava hulka saab reguleerida olenevalt sellest, kas toodangut on vähem või rohkem. «Seepärast ongi need turu müügikohad meile nii olulised ja hoiame neid,» lausus Arvo Veidenberg.

Suurtes poekettides on Pajumäe tooted juba stabiilselt saadaval ja kui midagi muutuks, oleks see pikka aega ette teada. Veidenbergi sõnutsi näitab poodides müük kasvutrendi ja nüüd tuleb katsuda rohkem piima toota.

Lätlaste väike avastus

Kuu aja eest käis Arvo Veidenberg Riias toidumessil «Riga Foods».

«Läksime toidumessile niisama luurele, et vaadata, kas lätlastel huvi on,» tähendas ta. Selgus, et on, sest Lätis analoogset toodangut ei leidu. «Neil Karumsid on, aga kreeme sellisel kujul nagu meil pole. Lätlastele oli see väikest viisi avastus.»

Pajumäe tooted on huvi äratanud näiteks Riia Stockmannis, kes leidis Eesti tootja siinse Stockmanni kaudu.

Toidumessil soovis Pajumäe tootenimekirja ka Läti Rimi. Esiti mõtles peremees, et lätlastega saab asja ajada Eestis tegutseva Rimi kaudu, aga selgus, et neil kahel on ainult katusorganisatsioon ühine ja logistika sedapidi ei toimiks.

Praegu Lätis Pajumäe tooteid osta ei saa, sest ühe poe ja väikese toodangu pärast pole mõtet vedu korraldada.

Lõunanaabrite turule tootja ikkagi mõtleb, aga lisab, et sinna jõuavad Pajumäe tooted siis, kui talust hakkab piima rohkem tulema või kui Eestis hakatakse halvemini ostma.

«Eestit ma niisama ilma jätta ei taha. Meil on siin omad kunded,» sõnas Arvo Veidenberg. «Kui kaupa juba Eestis ei jätku, ei saa mujale minna, aga kui kaupa jälle jätkub, peab asjaga tegelema.»

Praegu on Viljandis kõige suurem valik Pajumäe tooteid ikkagi turul, kuid seal pole valdavad mahetooted. Seevastu Rohelises majas ja Mahevärgis on just mahedat saada. Lisaks võib Pajumäe piimatooteid osta Selverist, aga seal on valik väiksem.

«Viljandi Selverisse jõuavad meie tooted niiviisi, et esiti tuleb nad Tallinna viia ja sealt siis Balbiino korraldatud logistikaga tuuakse need tagasi,» kirjeldas Arvo Veidenberg. «Pärnusse viisime varem otse, aga nüüd käib kaup ka sinna samasuguse logistikaga nagu Viljandisse.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles