Naised tervitasid tõusvat päikest lauluga

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paastumaarjapäev.
Paastumaarjapäev. Foto: Kadri Roht

Täna varahommikul kogunes mõnikümmend noort naist Viljandi lossimägedesse Esimesele Kirsimäele, et tähistada paastumaarjapäeva ning järgida esiemade kombestikku.

Viljandi kultuuriakadeemia tudengite juhatusel pesid naised silmi puhta allikaveega, et peletada silmast karuund, võtsid linnupetteks viilu leiba ning tervitasid ühislauluga tõusvat päikest.



Koos salajasemate soovidega seoti puuokstele värvilised lindid. Tugeva tervise ja hea õnne lootuses mindi Teisele Kirsimäele külakiigele kiikuma. Et varajane hommikutund oli kargelt külm, mängiti ringmänge.


Kella seitsmest hakkas pärimusmuusika aidas paastumaarjapäeva kontsert. Maarjapuna juues tervitati nimepäevalisi. Julged Maarjad, Marid, Marjud, Maarikad seoti kombe kohaselt kokku, et nad teistele õnne tooksid.

Selleks, et suvel kapsalehed suureks sirguks, lasti hea maitsta suurtel õhukestel pannkookidel.

Tänumeeles räägiti jutte esiemadest. Tänane päev paraku süstis ka süngemaid noote, sest nii mõnegi vanaemad või vaaremad olid aastate eest sunnitud külmale maale sõitma.
Paastumaarjapäevapeo lõpetuseks selgitasid vallalised lõbusas ringmängus välja, kas ehk on sel aastal lootust ka mehele saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles