Valitsus kinnitas riigieelarve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsus kinnitas eilsel erakorralisel istungil tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõu: tulud suurenevad 2,2 protsenti ja ulatuvad 7,5 miljardi euroni ning riigieelarve kulud kasvavad 1,1 protsenti, 7,7 miljardi euroni.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatas, et järgmisel aastal lisanduvad vajaduspõhised lastetoetused ning suurenevad pensionid ja valitsemisalade palgakulud.

Alkoholiaktsiisi tõstetakse viis protsenti. Varem otsustatud tubakaaktsiis tõuseb kahes järgus: aastatel 2013 ja 2014 tõstetakse seda kokku ligikaudu 12 protsenti.

Sotsiaaltoetused moodustavad 2103. aasta riigieelarve kogumahust 33,6 protsenti ehk 2,2 miljardit eurot. Võrreldes tänavuse eelarvega, suurenevad sotsiaaltoetuste kulud 114,6 miljonit eurot ehk 5,6 protsenti.

Järgmise aasta juulis lisanduvad vajaduspõhised lastetoetused. Kokkuleppe järgi suurendatakse seda suhtelises vaesuses elavatel ühe lapsega peredel seniselt 19.20 eurolt tuleva aasta juulist 28.80 euroni ning alates 2015. aastast kasvab see kahekordseks, 38.40 euroni.

Kahe lapsega perede vajaduspõhine toetus on tuleval aastal 57.50 eurot ning alates 2015. aastast 76.70 eurot kuus. Senised peretoetused säilivad.

Valitsus otsustas suurendada valitsemisalade palgafondi 4,4 protsenti. Ministrid saavad kasutada seda summat vastavalt vajadusele.

Pension tõuseb tuleval aastal viis protsenti. Sotsiaalmaksutulust makstakse selleks 104,9 miljonit eurot. Riik kannab omalt poolt elanike kohustuslikku kogumispensionifondi üheksa miljonit eurot.

Põllumeestele on tagatud sujuv üleminek uuele otsetoetuste süsteemile. Toetustasemete hoidmiseks on 2013. aastal riiklikeks üleminekutoetusteks ette nähtud 24,3 miljonit eurot. Maaelu arengutoetuste eelarve koos Euroopa Liidu finantseerimisega on 125,3 miljonit eurot.

Kohalike teede hoiuks on 2013. aasta riigieelarves kavandatud 29,2 miljonit eurot, 11,1 miljoni euro võrra enam kui sel aastal. Riigimaanteede remondi- ja taastustööde kogumaht on tuleval aastal 74 miljonit eurot.

Peaminister annab järgmise aasta riigieelarve riigikogule üle ning teeb poliitilise avalduse homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles