Tulistaja purustas eaka kassi vasaku esikäpa

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
15-aastane Liisu jõudis reede hommikul koju haavatuna. Loomakliinikus tuvastas arst, et kassi on tulistatud. Pärast operatsiooni peab Liisu kaks nädalat ringi kalpsama, esikäpp kurgu alla seotud.
15-aastane Liisu jõudis reede hommikul koju haavatuna. Loomakliinikus tuvastas arst, et kassi on tulistatud. Pärast operatsiooni peab Liisu kaks nädalat ringi kalpsama, esikäpp kurgu alla seotud. Foto: Sigrid Koorep / Sakala

15-aastane Karksi-Nuia kass Liisu lonkab nädalavahetusest kolmel jalal. Reede hommikul pärast paaritunnist õueskäiku naasis ta koju haavatuna. Loomaarst andis hinnangu, et kassi on esikäppa tulistatud.

«Röntgenis on näha kuulivigastus ja naha pinnal on kaks kõrbenud äärtega auku, mille väljanägemine viitab kuulile,» sõnas loomaarst Piia Vilu.

Käpp seoti kurgu alla

Möödunud reede hommikul kella kuue ajal läks terve Liisu õue. Pärast kella kaheksat helistas remondimees looma omanikule töö juurde ja ütles, et kass lonkab, ei lase end puudutada ega saa trepist käidud.

Omaniku Airi Kuke esimene arvamus oli, et kass on kusagil kakelnud, aga õhtul nägi ta, et looma vasaku esikäpa luu on katki. Ka siis ei uskunud ta, et keegi võinuks kassi tulistada. Pigem oli perenaine arvamusel, et Liisut on jalaga löödud.

Reede õhtu kössitas valuvaigisteid saanud Liisu veel kööginurgas ja laupäeval viis omanik ta loomaarsti juurde, kes diagnoosis lahtise killulise luumurru. Röntgenis oli näha kuul ja nahal kuulihaav.

Mis püssiga lasti, seda ei osanud loomaarst öelda. «Pilt näitab, et üks tükk on käpas veel sees. Teinekord lastakse ka tinaplönnidega ja ma ei suuda röntgeni järgi täpselt öelda, mis püssi kuuliga võis tegu olla,» selgitas ta.  

Ligi kakssada eurot maksma läinud ja kaks tundi väldanud operatsiooni kestel pandi kassile käpa sisse nael ja eemal­dati killupudi. Esikäpp on Liisul praegu kurgu alla seotud, et ta haava ei lakuks või kraabiks ning luu saaks naelaga rahulikult harjuda.

«Õnneks on närv korras, sest varbaid ta liigutab, aga luu oli ikka täiesti kildudeks,» ütles Kukk, kuid tõdes, et kindlust kassi täielikuks paranemiseks pole, sest tegu on ikkagi vana loomaga.

Piia Vilu nentis, et eakal kassil võtab paranemine kindlasti rohkem aega kui noorel. Liisul on ka lihased viga saanud. «Kui ta nüüd kahe nädala pärast uuesti röntgenisse tuleb, siis näeb, kas luu on kasvama hakanud,» sõnas arst.

Seni kalpsab Liisu ringi, vasak käpp kaelas. Välja ta minna ei saa ja perenaine ei tea üldse, kas kassi tulevikus uuesti õue laskma peaks.

Politsei uurib tulistamist

Omanik teatas juhtunust ka politseisse. Kohalikus konstaablijaoskonnas ootas piirkonnapolitseinik Siim Siig eile Piia Vilu väikeloomakliinikust röntgenipilti, et võimaluse korral tuvastada, mis relvast on kassi tulistatud.

Üleeile hakkas piirkonnapolitseinik ümbruskonna inimesi juhtunu kohta küsitlema, kuid eile lõunaks polnud veel midagi kindlat selgunud.

Teisi samalaadseid juhtumeid Karksi konstaablijaoskonnas registreeritud pole.

Eesti loomakaitse seltsi juhatuse liige Tania Selart teadis rääkida, et aastas tuleb 10—15 loomatulistamise teadet ja kui on pealtnägijaid, on politsei laskjad ka vastutusele võtnud.

Selart toonitas, et kindlasti tuleks politseisse teatada, kui looma suhtes on vägivallatsetud. «Aga tihtipeale lasevad omanikud koera või kassi omapäi ringi jalutama ning kui nad ei tea, kus ja mida nende loom teeb, ei suuda nad talle ka ohutust tagada,» nentis loomakaitsja ja tuletas meelde, et lemmiku hulkuma laskmine on ka seadusega keelatud.

Naabrid tunnevad Liisut

Selline seadusesäte aga ei õigusta pahatahtlikkust. «Ühelgi inimesel pole õigust loomaga julmalt ümber käia isegi siis, kui omanik on tolle oma territooriumilt välja lasknud. Kindlasti tuleb pöörduda politseisse,» tähendas Tania Selart. «Niimoodi avalikult relvaga vehkida on omakorda seadusvastane ja kui loomaga on julmalt ümber käidud, tuleb midagi ette võtta.»

Airi Kukk ei oska arvata, kes võis kassile nii teha. Liisu on samas paigas elanud juba 15 aastat. Ta oli algul praeguse perenaise vanavanemate lemmik.

Kuke sõnutsi pole ümbruskonda keegi selle aja jooksul juurde kolinud ja kõik naabrid tunnevad Liisut hästi.

«Ümberringi pole selliseid inimesi, kes hakkaksid kassi laskma,» jäi ta nõutuks. «Liisu on ju emane kass ja äralõigatud, mitte isane sirtsutaja. Ta ei liigu kaugel ringi, heal juhul vaid paari aia raadiuses.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles