Torupilliga väike My teab eesti-norra muusikalist keelt

Mari Tammar
, pärimusmuusika üliõpilane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katariin Raska jõudis ansambliga esinema ka Tartusse ja Tallinna.
Katariin Raska jõudis ansambliga esinema ka Tartusse ja Tallinna. Foto: Erakogu

Reedel annab Viljandi pärimusmuusika aidas kontserdi Katariin Raska, kes lõpetas 2010. aastal pärimusmuusika erialal Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia ning suundus end täiendama Oslosse Norra muusikaakadeemiasse.

Esitusele tulev kava ühendab Eesti ja Norra kultuuriruumi ning duaalsusi iidne-moodne, piiratus-lõpmatus, traditsioon-uuslooming.

Heas mõttes isemoodi

Katariin Raska on keskmise eestlase kohta tavatult avatud ja lapselikult siiras. Oma vahetu olemise ja säravate silmadega meenutab ta pisut muumitrollilugudest tuntud väikest Myd, ainult et põhjendamatuid turtsumishooge pole sõbrad Katariinul täheldanud.

Katariin on isemoodi — parimas mõttes. Norrasse läks ta õppima, sest teda tõmbas sealne muusikaline keel. «See tundus mulle oma sügavuse ning eripäraste tämbrite tõttu toona ning tundub veel praegugi väga kütkestav,» selgitab neiu.

Õpingute jooksul sai Katariin erialatunde hardangerviiuldajalt, džäss-saksofonistilt ja parmupillimängijalt. «Norra periood on olnud täis seiklusi, avastusi, koosmängu, nalja ja palju muud põnevat. Suur rõõm on seda kõike lõpuks kodustega jagada.»

Esitusele tulev kontserdikava annab hea ettekujutuse kahe kultuuri lõimumise võimalikkusest. Kuulda saab nii norra traditsioonilise muusika kuningat hardangerviiulit kui Eestile iseloomulikku torupilli. Sootuks teise, tänapäevasema dimensiooni lisab saksofon.

«Eesti torupill ja saksofon — kaks nii erinevat ja vastandlikku instrumenti lausa kutsuvad sukelduma arhiivimaterjalidesse, aga süüvima ühtlasi eksperimentaalsesse ja improvisatsioonilisse muusikamaailma,» kommenteerib Katariin Raska oma kahe põhipilli erinevusi.

Vägi ja tugevus

Küsimusele, mis neiut pärimusmuusikas võlub, vastab ta lühidalt, et teda kütkestavad vägi ja tugevus, mida see muusika endas kannab. Koos Katariinuga mängivad sõbrad Norrast ja Eestist.

«Pärimusmuusika seadete ning omaloominguga esitan kuulajaskonnale pärimusliku materjali äratundmise väljakutse,» selgitab ta kava koostamise ja koosmängu harjutamise protsessis toimunut.

«Kas uue kuuega muusikas on võimalik säilitada midagi vana? Pööran nimme kõik pahupidi, säilitades loos siiski selle väe, mis mind temaga kokku viis. Mõneti on see justkui oma identiteedi äratundmine.»

Oma kogemuse põhjal julgeb Katariin soovitada välismaal õppimise seiklust kõigile: «Norra tõi mulle lähemale minu unikaalsuse ning teadmise, et miski pole võimatu.»

ANSAMBEL

Katariin Raska + 5  

• Katariin Raska — sopransaksofon, eesti torupill, parmupill

• Anders Hefre — bassklarnet, flööt

• Christian Meaas Svendsen — kontrabass

• Jon Brodal — viiul, hardangerviiul

• Ulvi Võsa — eesti torupill

• Anumai Raska — tants

Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles