Turbatootmine läks tänavu osaliselt rappa

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turbatootjatele on enim meelt mööda soojad, mõõdukalt tuulised suveilmad. Tänavu selliseid nappis.
Turbatootjatele on enim meelt mööda soojad, mõõdukalt tuulised suveilmad. Tänavu selliseid nappis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus
13. septembri «Sakala» paberväljaandes


Eesti turbatootjad kogusid tänavu nende käsutuses olevatelt väljadelt ligikaudu 600 000 tonni turvast, mis on kõigest 60 protsenti suve algul seatud sihist.

Eesti turbaliidu tegevdirektor Erki Niitlaan ütles BNS-ile, et tänavune hooaeg oli väga kehv, võrreldes viimaste suvedega, mil siinsed ettevõtted on tootnud keskmiselt 900 000 tonni turvast.

Teisalt rõhutas Niitlaan, et lõplikke arve ei saa veel nimetada, sest liit alles hangib andmeid.

Muu hulgas märkis liidu juht, et kui sügis peaks kujunema soojaks ja pikaks, saavad enim jännis olevad firmad vajaduse korral tootmist jätkata veel mitu nädalat. «Eriti suurt leevendust see mõistagi enam ei too,» lausus ta.

Ka kaks Viljandimaa turbatootjat, kelle käekäigu vastu «Sakala» sel nädalal huvi tundis, kinnitasid, et vihmarohke suvi seadis nad keerulisse olukorda. Mõlema tähelepanekute järgi oli lõppeval suvel sademeid märgatavalt üle keskmise ning päikesepaistet harjumuspärasest vähem. See mõjutas nende tegevust otseselt, sest turvas kuivab kõige paremini kogumiskõlblikuks siis, kui õhutemperatuur on üle 20 kraadi ning puhub mõõdukas tuul.

Aktsiaselts Kraver, kes saadab Kirde-Viljandimaalt toodetava turba läbi Pärnu sadama Hollandisse ja Belgiasse, kogus tootmisjuht Ingemar Kaju sõnul tänu kevadel kasutusele võetud uuele tehnikale umbes seitsekümmend protsenti kavandatud kogusest ehk 100 000 kantmeetrit 140 000-st.

«Eesmärki me ei täitnud, aga lõviosa saime ikka kätte ja see lubab uskuda, et tuleme omadega toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles