Õpetajate palka streik ei tõstnud

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haridustöötajate liidu juht Kaja Land
Viljandi haridustöötajate liidu juht Kaja Land Foto: Elmo Riig / Sakala

Paar nädalat enne arstide ja õdede­ kavandatava streigi algust nentis Viljandi haridustöötajate liidu juht Kaja Land, et õpetajate kevadisest streigist hoolimata pole valitsus nen­de palganõudmistele vastanud.

Eile teatas haridusministeerium, et õpetajate kavandatud palgaläbirääkimised omavalitsusliitudega jäid üldse ära, sest vallad ja linnad ei andnud liitude esindajatele arupidamiseks volitusi.

Kaja Land, mida andis õpetajatele märtsi algul korraldatud kolmepäevane streik?

Oleme seda haridustöötajate liidus päris palju arutanud. Esiteks tegid õpetajad end nähtavaks ja andsid selgelt teada, et pole oma palgaga rahul. Teiseks on muutunud ministri avaldused. Kui algul väljendas haridusminister selgelt seisukohta, et õpetajate palgatõusuks ei saa sentigi raha juurde, siis nüüd räägib minister juba võimalikust palgatõusust.

Tõsi, selles jutus kasutab ta endiselt viiteid sisemistele reservidele, aga haridustöötajate liidu juht Sven Rondik on avaldanud arvamust, et palgaraha on juurde leitud.

Soovitud palgatõusu pole õpetajad ju ometi saanud.

Seda küll. Õpetajad on jäänud üsna passiivseks. Lootsime, et pärast streiki astub rohkem pedagooge ametiühingu liikmeks, aga seda pole juhtunud.

Streigist osavõtt oli väga aktiivne, aga pärast seda on mitmel õpetajal tulnud taluda omavalitsusjuhtide kättemaksu. See on tabanud eeskätt lasteaiaõpetajaid. Me pole neid juhtumeid avalikustanud, aga meil on väga kahju, et niimoodi on käitutud.

Läbirääkimised järgmise aasta palkade üle algasid läbikukkumisega, sest linnade ja maaomavalitsuste liidu esindajatel polnud selleks volitusi. Kui nüüd palgad endiseks jäävad, kas haridustöötajate liit kavatseb streiki korrata?

Loomulikult sellist võimalust kaalutakse. See, et läbirääkimised nii lõpevad, oli tegelikult ette teada, sest meie vallad ja linnad on oma otsustustes nii autonoomsed, et ei suuda omavahel ühistes seisukohtades kokku leppida.

Kui vaadata arstide ja tervishoiutöötajate pöördumisi, tuleb sealt välja, et arstid ja õed on valmis kümme päeva või veelgi kauem vältavaks streigiks. Ehk oli õpetajate streik kevadel liiga lühike, et tulemust saavutada?

Võib-olla tõesti. Jälgime nüüd põnevusega, mida meedikutel saavutada õnnestub, ja kasutame edaspidi neilt saadavaid kogemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles