Filminukud ootavad Viljandi muuseumis

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi muuseumis avati Eesti nukufilmi ajalugu tutvustav näitus «Hing sees. Nukufilm 50». Näitus pandi kokku nukufilmistuudio juubeliks ning seda eksponeeritakse «Eesti film 100» juubeliaasta puhul. Näitus on jõudnud rännata nii Eestis kui välismaal.

Eesti nukufilmi sündi arvestatakse 1957. aastast, kui Elbert Tuganovi käe all valmis esimene nukufilm «Peetrikese unenägu». Näitus annab ülevaate nukufilmistuudio tegevusest ja senisest loomingust.

«Mulle tulid siin eriti tuttavad ette vennad Karusüdamed Riho Undi samanimelisest nukufilmist,» rääkis muuseumi pedagoog Liina Roht. «Paljud teised on aga üsna võõrad. Eks nukufilm olegi tänapäeval rohkem eksperimentaalne ning ehk mitte nii palju publikule pööratud.»

Peale nukkude on näituse stendidel kajastatud meie nukufilmi ajalugu, eri generatsioonid ja parimad saavutused, nukufilmi liigid, nukkude valmistamise materjalid ja vahendid.

«Kui kuuekümnendatel oli nukufilm mõeldud lastele ja lapsemeelsetele, siis paarkümmend aastat hiljem võttis maad uuenduslik ja kunstnikukeskne lähenemine,» rääkis Roht.

Osaühing Nukufilm on Eestis ainus ning Ida- ja Põhja-Euroopas üks suuremaid ja vanemaid nukufilmide tootmisele spetsialiseerunud stuudioid, seda nii paviljoni pindalalt, tootmise poolest kui ka töötajate arvult.

Stuudios on tehtud üle kahesaja filmi, esindatud on kõik põhilised nukufilmitehnikad: lamenukk- ja ümarnukktehnika, piksillatsioon ning kompuuteranimatsioon. Esimene rahvusvaheline tunnustus tuli 1960. aastal Elbert Tuganovi lavastatud filmiga «Metsamuinasjutt» ja 1963. aastal sai eriauhinna tema tehtud «Ott Kosmoses».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles