Pinnatud teelõikudel kiputakse eksima

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakobsoni tänaval sõidavad paljud autojuhid valest reast Tartu maanteele. Joonte puudumine lihtsustab eksimist.
Jakobsoni tänaval sõidavad paljud autojuhid valest reast Tartu maanteele. Joonte puudumine lihtsustab eksimist. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandis on vähemalt kaks suvel pinnatud teelõiku, kus võib tavapärasest tihedamini märgata liikluskorraldust eiravaid jalgrattureid või mootorsõidukijuhte.

Jutt on Reinu tee Hariduse ja Toome tänava vahele jäävast lõigust ning Jakobsoni tänava üleminekust Tartu maanteeks.

Esimesena nimetatud kohas pinnati ühesuunalist teed suvel täies laiuses. Pindamisega kaotati ära tee parempoolses servas asunud jalgrattatee. Liikluseeskirja kohaselt tohivad jalgratturid sõita seal samas suunas kui autodki, üksnes Toome tänavalt Hariduse tänava poole. Ometi võib seal näha vastupidises suunas väntavaid jalgrattureid.

Piiratud nähtavusega kurv seab ratturid ohtu

Olukorra Reinu teel muudab kriitiliseks asjaolu, et Valuoja tiigi lähedal paremkurvis on autojuhi vaateväli piiratud, kuid liikluseeskirja järgi on roolikeerajal õigus kurvi läbida parema teeserva lähedale hoides. Kui samal ajal peaks neljarattalisele vastu sõitma eeskirja rikkuv jalgrattur, võib kergesti juhtuda õnnetus.

«Teatav ohumoment seal on,» tõdes autokooli Alopex juhataja Jaak Alesma. Oma õpilastel laseb Alesma sõita kirjeldatud kohas just tee paremas servas, et kiiremini sõita soovijad roolikeeramist alles õppivast juhist mööda pääseksid. Kurvi peal on juhtunud vastu tulema ka jalgrattureid, kuid neist on õppurid siiski õnnelikult mööda pääsenud.

Nimetatud lõigul liiklust jälgides võib tõdeda, et lõviosa autojuhtidest hoiavad seal tee keskele või vasakusse serva.

Lauluväljaku poolt tulijaid võib muu hulgas eksitada üsna kulunud joontega lühike jupp rattateed, mis jäi pindamise alt välja.

Valesti ümberreastuvad autojuhid

Ühesuunalise Jakobsoni tänava lõpus pinnati kahest sõidurajast vasakpoolset rada, mis lõpeb, kui tänav läheb üle Tartu maanteeks. Et pinnati ka Tartu maanteed, liiguti tööde käigus masinatega vasakust reast sujuvalt edasi.

Jakobsoni tänava lõpus asuva liiklusmärgi järgi peaksid linnast välja sõitjad reastuma ümber paremasse ritta. Seda teeb aga vaid tühine osa autojuhte ning enamik vajub tee kitsenedes suunatuld näitamata esimesele rajale.

Nii on kõnealuses kohas juba ammusest ajast toimitud ning asja pole parandanud ka sõiduridu tähistavad jooned. Praegu on jooned selles kohas ära kulunud ning vasaku sõidurea uus teekate, mis jätkub Tartu maanteel, lubab tekkinud väärarusaamal kinnistuda.

Kõnealuses kohas näeb liiklusprobleemi ka Jaak Alesma, kes laseb Jakobsoni tänavat pidi vähemalt ühe korra linnast välja sõita kõigil oma õpilastel. Tema tähelepanekute põhjal võib sõiduridade märk seal kergesti kahe silma vahele jääda, sest Jakobsoni tänava lõpus on teisigi liiklusmärke.

«Vähemasti nooled oleks võinud seal küll maha märkida,» leidis Alesma.

KOMMENTAAR

REEVO MAIDLA, Viljandimaa­ liiklus­komisjoni esimees

Liiklusprobleeme on Viljandis rohkem kui kaks ja nende lahendamiseks teeb Viljandimaa liikluskomisjon järjepidevalt tööd. Viimati käis komisjon koos möödunud reedel ning siis oli päevakorras üheksa punkti.

Reinu teega seotud küsimused on uue gümnaasiumihoone valmimise tõttu linnavalitsuses arutusel. Otsustati, et kergliiklusteed pärast pindamistöid maha ei märgita.

Selleks aastaks eraldati tänavate joonimiseks 11 970 eurot. Seda on umbes kümme protsenti rohkem kui eelmisel ja üle-eelmisel aastal. Et aga kõik kohad saaksid ühekorraga joonitud, peaks see summa olema kui mitte kümme, siis vähemasti viis-kuus korda suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles