Linnavalitsus ehitas orgu uuendusliku takistusraja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnapea Loit Kivistik proovis uusi atraktsioone oma jalaga, olles ümbritsetud noortest parkuurihuvilistest.
Viljandi linnapea Loit Kivistik proovis uusi atraktsioone oma jalaga, olles ümbritsetud noortest parkuurihuvilistest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile avati Valuoja orus parkuuriplats, mis on Lõuna-Eestis esimene ning Viljandis tänavu valminud mänguväljakutest kolmas.

«Meie head sõbrad, kes on siit riigikokku saadetud, otsustasid, et nende kaudu tulev riigi toetusraha peab saama mänguväljakutesse paigutatud,» ütles Viljandi linnapea Loit Kivistik avakõnes selgituseks, kuidas sai võimalikuks 49 000 eurot maksva takistusraja loomine.

Uuendusliku ja omanäolise väljaku rajamise idee oli tekkinud linnavalitsuse keskkonnaspetsialistil Inga Nõmmikul. «Videot nähes tundsin kohe, et see on midagi sellist, mida Viljandi noortel vaja oleks,» lausus linnapea.

Tema ütlemist mööda sobib plats väga hästi kõigile spordikoolis õppivatele noortele, kes saavad seal treenida koordinatsiooni ja kehavalitsemist.

Väljakuid tuleb juurde

Loit Kivistiku sõnul ei ole veel täpselt teada, kuhu tuleb järgmine mänguväljak, kuid kindlasti on kavas hoolitseda selle eest, et noortel oleks meie linnas veelgi kohti, kus tegutseda. See võib mõjutada lastega peresid Viljandisse jääma.

Küsimusele, kas Viljandi võib jõuda ka küllastuspunktini, mil enam uusi mänguväljakuid tarvis pole, vastas linnapea: «Ma tahan loota, et me ei jõua selleni.»

Linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla jutu järgi tuleb vanemaid mänguväljakuid parandada vaat et iga päev. Ka linnapea kinnitas, et sel aastal on tehtud palju tööd varem ehitatu korrashoiuks.

Paala ja Viljandi järve äärde rajatud mänguväljakute, Männimäe rulapargi ja Valu­oja väljaku loomiseks on kulunud üle 200 000 euro, sellele lisandus 25 500 eurot, mis läks Viljandi järve äärsele platsile 40-sentimeetrise liivakihi vedamiseks ja puidust jalgteede rajamiseks.

Maidla sõnul ei ole parkuuriväljakul järelevaatajat ning ta pani kõigile lapsevanematele südametele, et nood jälgiksid, mida nende lapsed teevad. «Paratamatult on see niisugune koht, kus võib viga saada,» nentis ta.

«Nagu me tunneme, pole see plats üldsegi kõva, seda me küll kartma ei peaks,» leidis linnapea ning lisas, et õnnetusi võib juhtuda ka tänaval.

Platsi avades väljendas Loit Kivistik pahameelt, et Tallinn jõudis Viljandist ette ja avas samasuguse platsi nädal varem. «Aga meie tegime parema ja ilusama!» lisas ta.

Jäälõhkuja Viljandi

Väljaku rajanud Fixman Eesti juht Priit Aigro sõnas, et kuigi Tallinn sai ühe nädala varem valmis, oli Viljandi jäälõhkuja rollis, sest initsiatiiv tuli siit.

Linnapea avaldas lootust, et tulevikus pole Viljandis prügikastid enam mõlki pekstud ja pargipingid kraavi visatud. «Nüüd saavad kõik end siin välja elada, sikutades torusid ja väänates seda, mis ei väändu,» lisas ta kindlalt.

Pärast kõnesid näitasid kaheksa parkuurijat Soome Parkour Akatemiast seda, mida takistusrajal teha saab. Platsile kibeles ka palju väikseid lapsi, kes said hiljem kogenud harrastajatelt õpetussõnu harjutuste sooritamiseks. Rajal tegi keerukaid harjutusi ka üks täiskasvanud mees, kes on parkuuriga tegelnud üle poole aasta.

Täna leiab Valuoja väljakul aset Soome ja Balti parkuurijate ühistreening «Parkour Jam».

Parkuur on XX sajandil Prantsusmaalt alguse saanud liikumiskunst, mille harrastaja läbib eri takistusi kiiresti ja sujuvalt. Eestisse jõudis see 2005. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles