Kunstiline juht: väga häid kitarriste on vähe

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lage Lundi repertuaar koosneb nii standardsest kui ka originaalmuusikast, mille puhul tuleb esile tõsta hämmastavat harmoonilist keerukust ning sooloesineja ainulaadselt muutlikku häält.
Lage Lundi repertuaar koosneb nii standardsest kui ka originaalmuusikast, mille puhul tuleb esile tõsta hämmastavat harmoonilist keerukust ning sooloesineja ainulaadselt muutlikku häält. Foto: Arhiiv.

Teisipäeval algab järjekorras juba viies Viljandi kitarrifestival, mille tosin kontserti toovad esinema muusikuid Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, USA-st ja Brasiiliast.

Tänavu astuvad üles Teemu Viinikainen Trio, Rune Mandelid (Norra), Lupa Santiago (Brasiilia) feat Villu Veski Quartet, Guitarte (Eesti-Soome), The Fusion Band (Rootsi), Tõnu Tubli & Erko Niit, Ain Varts, Viljandi Guitar Trio ning Martin Matt & Jam Gangsters. Erilise põnevusega oodatakse kõrgelt tunnustatud kitarristi Lage Lundi ja tema triot (USA).

Uue esinemispaigana võetakse kasutusele Viljandi vana veetorn, kus saab nautida Heiki Mätliku kesköökontserti. Weekend Guitar Trio aga üllatab kitarristidega, keda on seni tuntud professionaalsete näitlejatena. Draamateatri Kitarristide koosseisus astuvad publiku ette Mait Malmsten, Margus Prangel, Märt Avandi, Raimo Pass ja Indrek Kruusimaa.

Festivalil esinevate artistide töötoad kulmineeruvad tudengite soolonumbrite ja festivali kitarriorkestri kontserdiga.

Viljandis saab kitarrimuusikat kuulata pärimusmuusika aidas, kultuurimajas, nukuteatris ja Jaani kirikus, ent musitseeritakse ka mujal, sedapuhku näiteks Kuressaare džässiklubis Jazz del Mar. Festivali viimased kontserdid on laupäeval.

Festivali kunstiline juht Ain Agan, üritus peetakse juba viiendat korda. Mis on selle aja jooksul kitarrimaastikul muutunud?

Asjad muutuvad siin maailmas erineva kiirusega. Ka džässi mõistet on hakatud vabamalt tõlgendama: selle alla paigutatakse üha erinevamat muusikat. Kuid nii, nagu elab klassikaline muusika, on ka osa džässi endale truuks jäänud. Muidugi tuleb igal aastal juurde põnevaid projekte ja häid muusikuid.  

Kui pikka iga ennustasite festivalile selle algusajal?

Mäletan, et broneerisin mõne esinemiskoha kümneks aastaks, aga loodan, et see festival, millele pole Eestis analoogi, elab kauem.   

Millised on olnud varasemate festivalide kõige meeldejäävamad hetked?

Ikka need, mil kõik plaanitu toimib ning nii artist kui publik jäävad rahule. Õnneks ongi enam-vähem nii olnud.

Tänavu on oodata ka artiste, kelle nimel pole kaalu üksnes Euroopa, vaid kogu maailma mastaabis. Kui kerge oli neid Viljandisse saada?

Häid kitarrimängijaid on maailmas sadu, väga häid ainult kümneid. Üldjuhul koostavad muusikud oma plaanid aastaks või kaheks ette, festival aga saab mõne tähtsa rahaeralduse teada alles paar kuud enne algust. Nii et väga lõbus korralduse pool ei ole ja kohatine turvatunde puudumine väsitab.

Niisiis: kõik sõltub rahast. Kui tuleb konkureerida rikaste riikide festivalidega ja kontserdiagentuuridega, on jõud artistiga läbi rääkides ikkagi ebavõrdsed.

Sellest hoolimata on meil õnnestunud kokkulepe sõlmida väga heade muusikutega.

Nii see on. Kellele ja millele sedakorda erilist tähelepanu pöörate?

Oleme formaadiga, mille festivali alustades välja töötasime, seni rahul. Meil on õdus nukuteatrikontsert, kitarri sugulaspilli kontsert ja tudengitele mõeldud õpitoad.

Kelle kontserte ei tasu kindlasti mööda lasta?

See on hea küsimus, millele on kohe olemas ka hea vastus: kõik kontserdid, mida korraldame, on väga head. Võimaluse korral ei maksa neist ühtegi vahele jätta.

Millist kontserti tänavu eriti ootate?

Et Viljandi vana veetorn on meil sel aastal uus paik, ootan põnevusega sealset kesköökontserti. Loomulikult tahan kuulata peaesinejat Lage Lundi, sest USA ja eriti New York on maailmamuusika keskused ning sealsed muusikud on väga kõrge tasemega.

Kontsertide kõrval on kitarrifestival ikka pakkunud ka muud temaatilist tegevust. Tänavune pole erand.

Ei ole. Meil on kavas põnevaid meistrikursusi ja loomulikult kitarrimeistrite päev, kus eesti meistrid näitavad omavalmistatud pille ning jagavad nende hooldust ja kasutamist puudutavaid nõuandeid.

Kindlasti ei ole võimalik midagi korraldada toetusteta ja sõpradeta, kes sinusse usuvad. Aitäh kõigile toetajatele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles