Kontoris töötajad õpivad võimlema

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reet Pool.
Reet Pool. Foto: Erakogu

Viljandimaa tervisetuba korraldab oktoobris asutustele tasuta tervisetunde, mille jooksul õpetatakse kontoritöötajatele virgutusvõimlemist.

Õpperühmad täitusid esimese kolme päeva jooksul.

«Kas sa tead, et kontoritööst tulenevad kaela-, õla- ja kätevalu ning pinged seljas võivad vähendada töötajate töö tulemuslikkust, halvendada nende enesetunnet, suurendada ravikulusid ja põhjustada pikaaegset töölt eemal viibimist?» Nii küsis mitmes listis levitatud infokiri, mis kutsus Viljandimaa asutusi tasuta tervisetundi tellima.

Taani teadlase hinnangul aitaks neid riske tunduvalt vähendada juba kaks minutit võimlemist päevas, lisati teadaandes.

Koolituse käigus antakse inimestele ülevaade istuva tööviisiga kaasnevatest kehalistest häiretest, mis halvendavad enesetunnet ja alandavad töövõimet. Seal  räägitakse ka nende ennetamise ja leevendamise võimalustest. Teadmisi jagab koolitaja-treener Reet Pool.

Reageeriti kiiresti

Asutused said võimaluse valida kümne treeningtunni aja vahel, mis kõik on oktoobris. Tingimuseks oli see, et õppust tellivas kollektiivis peab olema vähemalt 15 virgutusvõimlemise huvilist.

«Grupid on silmini täis, rohkem inimesi sinna ei mahu,» tõdes Viljandi maavalitsuse terviseedenduse peaspetsialist Elo Paap uudsest ettevõtmisest rääkides. «Olin kindel, et saame välja pakutud tunnid täidetud, aga et see juhtus esimese kolme päevaga, oli mulle üllatus.»

Paabi sõnul näitab säärane huvi, et asutused ja ettevõtjad mõtlevad töötajate tervise hoidmisele, kuid tihti jääb sellekohaste koolituste tellimine pidama raha ja personalitöötaja ettevõtlikkuse taha.

Viljandimaa tervisetoa välja pakutud virgutustreeningute eest maksmiseks tuleb raha Euroopa sotsiaalfondi programmist «Tervislikke valikuid toetavad meetmed».

Terviseedendaja sõnul on päev otsa istuva töötaja turi ja ülakeha sundasendis. «Päevast päeva sellist pinget taludes tekivad vereringehäired, liigesehädad ja teisedki kaebused. Inimene on loodud ikkagi liikuma, seepärast pole pidev istumine sugugi tervislik,» kõneles Elo Paap.

Kogenud koolitaja

Koolitust andev Reet Pool on Tartu ülikooli haridusega psühholoog ja võimlemistreener. Ta elab Tallinnas, kuid suve veedab Viljandimaal Halliste vallas.

«Reet Pool on olnud kogu elu seotud liikumise propageerimisega,» tutvustas Elo Paap. Treener on koolitanud sadu eri vanuses inimesi nii Eestis kui välismaal, ta on esinenud raadios ja televisioonis ning andnud välja tervise kohta käivaid trüki-, heli- ja videomaterjale.

Pikka aega on Reet Pool pööranud tähelepanu eakate eluviisidele ning 2011. aastal ilmus tema sulest raamat «Treeni terviseks koos minuga», milles ta jagab näpunäiteid kodus võimlemiseks.

Ka kõik Viljandimaa kontoritöötajate koolitusel osalejad saavad endale paberil harjutuste kava, mida edaspidi arvuti kõrval hoida.

Elo Paap lisas, et kuna huvi on suur, kaalub tervisetuba võimalust pakkuda sääraseid treeningtunde edaspidigi. Järgmine virgutusvõimlemise õppus jääb aga tõenäoliselt järgmisesse aastasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles