Mulgi uudise

Kristi Ilves
, «Mulgi uudiste» toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mulgikeelsed uudised on «Sakalas» ja Vikerraadios kaks korda kuus. Rubriiki toimetab Kristi Ilves Tarvastu kandist.

Karksi miipeol käis tuhatkond inimest

Mineve riidi ja lauba peeti Karksi-Nuian jälle suurt miipidu, mes oli järekõrran viies.

Miivestivali pääkõrraldei Leili Nael ütel, et siikõrd peeti pidu tänutähes esivanembidele ja oma kodukandile. Pidu ürjäti riide Karksi kirikun konsserdige ja peräst sedä palutedi vällän tulekujusit.

Lauba olli kultuurikeskuse saali üle Eesti kokku tullu ümäriguld 60 mesilindest uvitet inimest, tõiste ulgan olli neile kõneleme tullu põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Tüütive egät sorti õpikambre ja tetti miist süüke. Vällän olli suur laat, kos osteti ja müiti linnumagust ja kikke muud talukaupa kah. Oma kraamige ollive vällä tullu umbes 70 kaupmiist. Latse saive Karksi-Nuia vahel rongige sõita.

Rahva tuju oid üleven Külä Karla oma nallajuttege, peo lõpet ärä Kihnu Virve pereansambel. Karksi-Nuia kirikun ast üles mõisaprovvade ansambel ja Lepiku Viiu luges laule vahele mulgikiilsit luuksit. Siikõrd käis miipeol tuhatkond inimest ja selle iist aitüma just ilusale ilmale.

Tõrvan kõneldes Helmi Keernikust

15. septembrel kell kaits päevä om Tõrva kirikun-kammersaalin mälestuskohtumine sarjast «Juure», kos kõneldes tantsja Helmi Keernikust.

1906. aastel sündunu Helmi Keernik om peri Helme kihelkonnast, temä esäkodu om prillagi viil Tõrvan Õhne jõe veeren alla. Ta õpp tantsu Vanemuise tiatre man ja peräst Talnan baleriin Jevgenia Litvinova käe all. Temä edimene ülesastmine olli Helme laadal, perästpoole tants ta lokaalen ja varieteeden ja ots omale esi tüüd.

1960. aastidel juhat ta Tõrva kultuurimajan tantsuringi. Pääle tantsmise ja tantsu õppemise kirjut Helmi Keernik esi laste jaos näitemänge kah, et egä laits saas iki omale konti müüdä osa näitemängun. Helmi Keernik kooli 1994. aastel ja om maetu Helme surnuaida.

Lauba tulep Tõrva Helmi Keernikust kõneleme temä kasutüdär Ira Petrova üten oma õpilastege Võrust. Üles astuve Tõrva tantsustuudiu LYS ja baleriin Heli Kohv Tartust. Vällä om pantu päeväpildinäitus Helmi Keernikust. Oma mälestusi kõneleme om lubanu tulla viis temä kunagist õpilast. Üten käias ärä Helmi Keerniku avva pääl kah.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles