Mõisakoolide programm ootab taotlusi

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriministeeriumi nõunik Liina Jänes
Kultuuriministeeriumi nõunik Liina Jänes Foto: Elmo Riig

Kultuuriminister Rein Langi kinnitatud mõisakoolide programm ootab taotlusi.

Kultuuriministeeriumi teatel on uuendatud programmi eesmärk toetada endistes mõisahoonetes tegutsevate koolide kujundamist kohaliku haridus- ja kultuurielu keskusteks ning tutvustada avalikkusele senisest enam mõisakoolides leiduvaid kultuuriväärtusi. Taotlusvooru tähtaeg on 3. oktoober.

Kultuuriministeeriumi kultuuriväärtuste osakonna nõuniku Liina Jänese sõnul jätkab uuendatud programm mõisakoolide toetamist.

«Soovime keskenduda sellele, kuidas neid hooneid inimestele rohkem avada. Valdavalt on ju tegu kultuurimälestistega ja erakordselt põnevate majadega,» ütles Jänes. «Toetame mitmesuguseid algatusi, mida saaks mõisakompleksides lisaks õppetööle arendada ning mis muudaksid mõisakoolid praegusest veelgi enam kohalikku identiteeti loovateks kogukonnaelu keskusteks.»

Programmist toetatakse mõisakoolidele mõeldud tegevusi, mis aitavad kaasa mõisaansamblite mitmekülgsema kasutuse kavandamisele, sealhulgas koolitusi, õppepäevi, laagreid, näitusi, trükiseid ja muud, mis tutvustab ja väärtustab ajaloolist hoonet.

Abi võib küsida ka mõisakompleksidega seotud ettevõtluse arendamiseks. Samuti toetatakse muinsuskaitseliste uuringute tegemist, muinsuskaitse eritingimuste loomist, hoonete restaureerimis- ja remondiprojektide koostamist ning väärtuslike hoonedetailide avariitöid.

Aastateks 2012—2016 kinnitatud mõisakoolide programm jätkab kultuuriministeeriumi 2001. aastal alustatud riiklikku mõisakoolide programmi, mis keskendus peamiselt ehitus- ja restaureerimistöödele. Selles anti 266 taotluse peale rohkem kui 3 miljonit eurot. Uue taotlusvooru eelarve on 108 387 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles