Küttepuude hind on madal

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Küttekoda osaniku Janek Nodapera sõnutsi on parajasti küttepuid müüa raske ja kvaliteetne kaup tuleb üsna odavalt ära anda.
Osaühingu Küttekoda osaniku Janek Nodapera sõnutsi on parajasti küttepuid müüa raske ja kvaliteetne kaup tuleb üsna odavalt ära anda. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Et küttepuid pakutakse praegu palju, on hinnad mullusega võrreldes langenud ning kaubast lahtisaamise nimel on mõni müüja valmis ostjal puud riitagi laduma.

«Rahval raha ei ole. Kõik kurdavad, et euro võttis viimaseni jalad alt,» rääkis Viljandimaal ja mujal Lõuna-Eestis küttepuid pakkuva osaühingu Küttekoda osanik Janek Nodapera. Kuiva kase  ruumimeetrist küsib ta 39 eurot ja märja segapuu eest 27 eurot.

Sama palju tahab märgade puude eest Viljar Pärkma. Tema arvates on hinnalangus ajutine. «Praegu on puidu üleküllus ning müüjad peavad seda vägisi müüma, tihti ka alla omahinna. Kaua selline olukord kesta ei saa,» lausus ta.

Klient on kuningas

Ühe põhjusena, miks turul on küttepuude uputus, nimetas Viljar Pärkma seda, et Eesti Energia on paljudel kõrgepingeliinide alt metsa sundkorras maha võtnud ning omanikel ei ole sellega muud peale hakata kui kütuseks müüa.

Teise põhjuse ütles ta olevat viimase suhteliselt pehme talve, mis algas alles jaanuaris. Paljud erametsaomanikud olid arvanud, et küttepuude müük on kerge teenimisvõimalus, seega on pakkujate hulk väga suur.

Puumüüjad nendivad, et praegu on klient kuningas ning talle tuleb nii palju vastu tulla kui võimalik. Soovi korral ollakse valmis puud suisa kuuri all riita laduma. Viimase aja lehenumbritest võib leida kümmekond kütusepakkumist, kuid nagu ennustavad müüjad, võib hind külmade saabudes kerkida, sest mõned inimesed hakkavad alles siis varumisele mõtlema.

Ka Silver Särev Kesk-Eesti küttekontorist ennustas, et puude hind hakkab varsti taas kerkima. Praegu küsib tema firma märgade puude ruumimeetrist 26 eurot. Enamik Kesk-Eesti küttekontori pakutavast läheb välismaale: kaks kolmandikku käibest tuleb kuivadest kasekaminapuudest, mis eksporditakse Skandinaaviasse.

Ohtralt hakkpuitu

Riigimetsa majandamise keskust (RMK) ei ole hinnalangus puiduturustusosakonna spetsialisti Üllar Rosina sõnutsi oluliselt mõjutanud. RMK müüb küttepuudeks kolmemeetrisi notte ning enamik läheb kaubaks pikaajaliste lepingute alusel.

Lisaks küttepuudele on odavnenud hakkpuit. Üllar Rosin möönis, et ka siin on põhjuseks suurenenud pakkumine. Ta selgitas, et uuendatud taastuvelektri toetamise skeem vähendab tarbijate makstavat taastuvenergia tasu ning seepärast otsustati augustikuus lõpetada Narva elektrijaamades hakkpuidust taastuvenergia tootmine ja jätkata vaid põlevkiviga.

Nii jääb Eesti Energia ostetud hakkpuidu kogus turule ja pakkumine kasvab veelgi. Ekspordiks hakkpuitu parajasti müüa ei tasu, sest sealt terendav hind kipub jääma alla omahinna.

Üllar Rosin ennustas, et tulevikus kallineb hakkpuit taas, sest Eestisse on kerkimas mitu uut koostootmisjaama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles