Hea seeneaeg saabus äkki

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea maitsega söögiseen pihkane liimik, millelt tuleb eemaldada limane kiht.
Hea maitsega söögiseen pihkane liimik, millelt tuleb eemaldada limane kiht. Foto: Aivar Aotäht

Seeneriik võib olla muutliku meelega: kui veel mõni nädal tagasi polnud saagiga hõisata, siis nüüd saab seenesõber valida, mida võtta ja mida jätta.

Mükoloog Kuulo Kalamees lausus, et tänavune põhihooaeg algas septembri algul üsna järsult, ühtäkki oli metsaalune kübarakandjaid täis.

«Ütleksin, et meil on keskmiselt hea seeneaasta,» hindas ta. «Aga seda eeskätt Lõuna-Eestis. Saartel on endiselt nigel seis ning kuuldavasti pole lood kiita ka Lääne- ja Põhja-Eestis.»

Eelmisel nädalal oli Tartu ülikooli loodusmuuseumis kolm päev võimalik uudistada seenenäitust, kus oli väljas ligi 140 seeneliiki, ning mükoloog Kuulo Kalamees jagas huvilistele nõu. Lisaks organiseerisid korraldajad soovijatele bussisõidu Põlvamaa maakonda Kiidjärvele. Tagasi tulnud, kinnitasid osalised, et metsas oli tõesti palju seeni.

Kui kaua hea hulk kübarakandjaid metsas korvipanekut ootab, ei ole Kalamehe sõnul võimalik ennustada. Palju sõltub ilmast, öökülmadega saab suur seenepillerkaar läbi.

Möödunud nädalavahetusel käis käesoleva kirjatüki autor koos kahe kaaslasega samuti Põlvamaa metsas. Võrreldes eelmise retkega kaks nädalat tagasi oli valik tunduvalt suurem ning kolme peale lahkusime seitsme ämbritäiega.

Kõige rohkem leidus pilvikuid ja kitsemampleid, jagus ka puravikke ning juba riisikaidki. Samuti rändasid pange tatikud, pihkased liimikud, kännumamplid ning kukeseened. Veel olid meie saagis esindatud suur sirmik, põõsas-kobarheinik, tõmmu külmaseen, tavaharmik ja kollane vöödik.

Omajagu märkas silm harilikke murumunasid ja ehkki praetult maitseb see tore seen hästi, jäi ta sedapuhku teiste sekka panemata.

Koduses Viljandimaa metsas laupäeval käinud fotograaf Elmo Riig hindas, et seeni oli küllaga. Tema piirdus pangetäie kukeseente ja poole pange tõmmuriisikatega.

Kuulo Kalamees tõi välja, et külluslikult on leitud soopilvikuid, tuhmuvaid pilvikuid, kitsemampleid, kännumampleid, külmaseeni, männiriisikaid, samuti kollakaid kukeseeni, lehter-kukeseeni ja musti torbikseeni. Head saaki annavad endiselt kukeseened, teistel andmetel on palju kohatud ka kitse-limanutte ning põõsas-kobarheinikuid.

«Seentega on aga ikka nii, et mõnes kohas on neid rohkem ja teises vähem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles