Kõhedavõitu ilm soosis rannavalvet

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui rannavalvur Sergei Lambinen 1. juunil hooaega alustas, oli keskpäeval sooja vaid 15 kraadi ja rand tühi. Hiljemgi oli vilu tuul rannas sageli ainus külaline.
Kui rannavalvur Sergei Lambinen 1. juunil hooaega alustas, oli keskpäeval sooja vaid 15 kraadi ja rand tühi. Hiljemgi oli vilu tuul rannas sageli ainus külaline. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus
8. septembri «Sakala» paberväljaandes


Kolm suvekuud Viljandi ja Paala järve ääres möödusid rannavalvuritele hästi nii nende enda kui linnavalitsuse hinnangul.

Kolmandat suve järjest olid mõlema järve ääres ametis osaühingu Articard rannavalvurid. Objektivanem Sergei Lambinen hindas, et lõppenud hooaeg oli möödunud kolme aasta jooksul kõige rahulikum.

«Jaheda suve tõttu käis rannas vähe inimesi, kuid päikesepaistelistel päevadel oli tööd muidugi rohkem,» tõdes ta. «Ilusa ilmaga tuli kord või paar päevas korrale kutsuda alkoholijoobes inimesi, mõni neist tahtis randa lausa grillimiseks lõket teha.»

Samuti oli Lambineni sõnul tavaline, et päevitamiskõlblikul päeval tuli paar korda kedagi plaasterdada. Kolme kuu jooksul kutsus rannavalve korra appi kiirabi: üks puhkaja sai jalga sügava lõikehaava, mis vajas õmblust.

Ühel juhul pidi rannavalvur — Lambinen ise — tõttama uppujat päästma. 25. juulil läks vanem mees ujuma kohas, kus tavaliselt seisavad vesirattad ja enamasti ei ujuta. Mees takerdus vesikasvudesse ja vajus vee alla.

Rannavalvurilgi oli vesikasvude tõttu keeruline hädasolijani jõuda, aga siiski õnnestus tal too õigel ajal kätte saada. Uppumisohtu sattunud mehel läks hästi, pärast väikest taastumist rannal lahkus ta sealt oma saatjaga.

Viljandi järve ääres oli iga päev kohal kaks rannavalvurit ning Paala järve ääres üks. Articardi müügiosakonna juht Aleksander Truu ütles, et kokku andis kolme kuuga kahe veekogu ääres selles ametis oma panuse kaheksa töötajat.

Viljandi järve ääres töötas rannavalve iga päev kella 9—24, kusjuures kella 11—19 pidas korda kaks inimest. Paala järve ääres oli Articardi üks rannavalvur iga päev kella 11—19.

Truu kinnitusel sooviks Articard Viljandis järgmisel hooajal jätkata.

Nimelt sai selle suvega läbi kolmeaastane leping, mille linnavalitsus oli osaühinguga Articard sõlminud. Kolm suve ehk kokku üheksa kuud kestnud töö eest tasus linn Articardile 15 339 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles