Kõhedavõitu ilm soosis rannavalvet

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui rannavalvur Sergei Lambinen 1. juunil hooaega alustas, oli keskpäeval sooja vaid 15 kraadi ja rand tühi. Hiljemgi oli vilu tuul rannas sageli ainus külaline.
Kui rannavalvur Sergei Lambinen 1. juunil hooaega alustas, oli keskpäeval sooja vaid 15 kraadi ja rand tühi. Hiljemgi oli vilu tuul rannas sageli ainus külaline. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolm suvekuud Viljandi ja Paala järve ääres möödusid rannavalvuritele hästi nii nende enda kui linnavalitsuse hinnangul.

Kolmandat suve järjest olid mõlema järve ääres ametis osaühingu Articard rannavalvurid. Objektivanem Sergei Lambinen hindas, et lõppenud hooaeg oli möödunud kolme aasta jooksul kõige rahulikum.

«Jaheda suve tõttu käis rannas vähe inimesi, kuid päikesepaistelistel päevadel oli tööd muidugi rohkem,» tõdes ta. «Ilusa ilmaga tuli kord või paar päevas korrale kutsuda alkoholijoobes inimesi, mõni neist tahtis randa lausa grillimiseks lõket teha.»

Samuti oli Lambineni sõnul tavaline, et päevitamiskõlblikul päeval tuli paar korda kedagi plaasterdada. Kolme kuu jooksul kutsus rannavalve korra appi kiirabi: üks puhkaja sai jalga sügava lõikehaava, mis vajas õmblust.

Ühel juhul pidi rannavalvur — Lambinen ise — tõttama uppujat päästma. 25. juulil läks vanem mees ujuma kohas, kus tavaliselt seisavad vesirattad ja enamasti ei ujuta. Mees takerdus vesikasvudesse ja vajus vee alla.

Rannavalvurilgi oli vesikasvude tõttu keeruline hädasolijani jõuda, aga siiski õnnestus tal too õigel ajal kätte saada. Uppumisohtu sattunud mehel läks hästi, pärast väikest taastumist rannal lahkus ta sealt oma saatjaga.

Kolme suve hind

Viljandi järve ääres oli iga päev kohal kaks rannavalvurit ning Paala järve ääres üks. Articardi müügiosakonna juht Aleksander Truu ütles, et kokku andis kolme kuuga kahe veekogu ääres selles ametis oma panuse kaheksa töötajat.

Viljandi järve ääres töötas rannavalve iga päev kella 9—24, kusjuures kella 11—19 pidas korda kaks inimest. Paala järve ääres oli Articardi üks rannavalvur iga päev kella 11—19.
Truu kinnitusel sooviks Articard Viljandis järgmisel hooajal jätkata.

Nimelt sai selle suvega läbi kolmeaastane leping, mille linnavalitsus oli osaühinguga Articard sõlminud. Kolm suve ehk kokku üheksa kuud kestnud töö eest tasus linn Articardile 15 339 eurot.

Hea ja veel parem

Linnavalitsuse hangete peaspetsialist Kaidi Braun ütles, et toona esitas koos Articardiga rannavalvetööks pakkumise neli firmat, kuid uue tulijana tegi Articard neist parima.

«Üldine hinnang on neile «hea» ehk mida teenuse tellija küsis, seda ka sai — kõik lepingulised kohustused olid täidetud ning valve tagatud ettenähtud mahus ja ajal, kuid alati saab veelgi paremini,» lausus Braun.

Ta nentis, et ei linnavalitsusele ega spordikeskusele laekunud rannavalve töö kohta ühtegi kaebust ega märkust ning eks seegi ole omamoodi tunnustus.

«Head koostööd tehti paadilaenutusega: kui vaja, mindi järvele appi või paadile järele. Ning hoiti lõbusõitjatel silma peal, et ettevaatamatusest, kogenematusest või mõnel muul põhjusel õnnetust ei juhtuks,» rääkis Braun. «Iseenda tähelepanekute järgi ütlen, et infot õhu- ja veetemperatuuride kohta võiks edastada selgemalt. Samuti võiks rannavalve ennast nähtavamaks muuta: korraldada ujumiskursusi, vettehüppe demonstratsioone, tutvustada esmaseid päästevõtteid.»

Peaspetsialist rõhutas, et need on vaid tema isiklikud mõtted ja selliseid kohustusi lõppenud lepingus ei olnud.

Mida nõuab linn järgmise hooaja rannavalvurilt, mitmeks aastaks leping sõlmitakse ja kas ka siis küsitakse teenust täpselt kolme suvekuu peale, pole raad veel paika pannud.
Braun tõdes, et esmalt analüüsib linnavalitsus rannavalve möödunud suve ja kolme hooaega ning seejärel saab edasise asjus otsuse langetada.

«Vähemalt kolmeaastane lepinguperiood annab kindlust mõlemale poolele, nii teenuse osutajale kui tellijale — rannavalvefirmal on suurem vastutus ja huvi ning linna poole pealt vaadatuna annab pikem lepinguperiood rahalist kokkuhoidu,» lisas ta.

Uue hanke ettevalmistamine jääb Brauni sõnul selle aasta lõpukuudesse, et siis hiljemalt jaanuari lõpuks hange välja kuulutada.

PERIOOD

Viljandi rannahooaeg on olnud aastati erineva pikkusega.
• Viimased kolm aastat on rannahooaeg kestnud 1. juunist 31. augustini, enne seda neli aastat 15. maist 15. septembrini.
• Veel varasemate aastate kohta pole linnavalitsusel andmeid käepärast võtta.
Allikas: Kaidi Braun

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles