EESTI UUDISED

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alkoholiaktsiis tõuseb

Valitsus kiitis eile heaks eelnõu, millega tõstetakse järgmisel neljal aastal alkoholiaktsiisi viis protsenti aastas.

Rahandusminister Jürgen Ligi (pildil) ütles, et aktsiisi on hea kergitada jupikaupa, sest võimaldab kõige paremini kontrollida salaturgu ja hõlbustab tootjatel oma tegevust planeerida. Tema jutu järgi on niiviisi kergem ka tarbijal, kuigi tarbija huvi ei ole domineeriv.

Ligi tõi välja, et kui alkoholiaktsiisi üks eesmärk on koguda riigieelarvesse raha, siis teine eesmärk on piirata alkoholi kättesaadavust.

Minister märkis, et viieprotsendiline aktsiisitõus ei tähenda viieprotsendilist hinnalisa: viin kallineb kolm protsenti, õlu ühe protsendi ja vein 0,5—0,6 protsenti.

Neile, kelle meelest riik saab selle tõttu rikkaks, ütles minister, et tulevaks aastaks on prognoositud lisatuluks seitse miljonit eurot, mis ei ole küll väike raha, kuid ikkagi ainult 0,16 protsenti maksutulust. «Nii et sellega ilma ei tee,» lausus ta.

Ligi rõhutas, et alkoholiaktsiisi tõstmine ei tulene järgmise aasta eelarvevaidlusest, vaid on varem kokku lepitud.

Muudatus suurendab riigieelarve tulusid ning tagab, et alkohol kallineks samas tempos kui muud kaubad ega muutuks kättesaadavamaks, teatas rahandusministeerium.

Pealinna söögikohas levis salmonelloos

Tallinnas kiirtoidurestoranis Taco Express söömas käinud inimestest on terviseameti andmetel salmonelloosi tõttu haiglasse sattunud 19. Mõnel nakatunul võib haigus mööduda kergemalt ning nad põevad selle läbi arstiabita.

Salmonelloosipuhang sai alguse nädalavahetusel Tallinnas asuvast kiirtoidukohast Taco Express, mis on veterinaarameti nõudel praegu uksed sulgenud.

Salmonelloos on äge seedetrakti nakkushaigus, mille tekitajaid levitavad veised, sead, kanad, lemmikloomad ja närilised, kes võivad olla püsivad bakterikandjad. Haigusetekitajad kanduvad edasi põhiliselt nendega saastatud toidu või vee kaudu, kuid ka toidukäitlejad võivad olla haigusnähtudeta bakterikandjad.

Salmonelloosi tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12—36 tundi, harvem 6—72 tundi pärast nakatumist. Haigus kestab üldjuhul 4—7 päeva ja enamasti saadakse terveks ravimeid võtmata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles