Päevaintervjuu: Soomlased võtavad snitti Suure-Jaanist

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arnold Pastak
Arnold Pastak Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Eile jõudis Suure-Jaani Soome sõprusvalla Jokioise delegatsioon.

Vallavolikogu esimees Arnold Pastak, kas see on niisama sügisene lõbureis või on külalistel  tõsisem siht ka?

Nagu Eestis, on Soomeski pikka aega olnud kõne all valdade ühinemine. Meie tegime selle ära ning väga võimalik, et Jokioisel on see samm ees. Nüüd nad uurivadki, kuidas meil mitme omavalitsuse liitmine kulges, mis on selle head ja halvad küljed.

Jokioise vald on olnud meie sõprusvald juba kuusteist aastat. Algul olid tal sidemed Olustverega ja pärast liitumist on edasi Suure-Jaaniga.

Jokioise vallas on 5000 elanikku, umbes sama palju kui meil. Soomes on ka palju suuremaid ja väiksemaid valdu.

Külalised tahavad käia lisaks Viljandis omavalitsuste liidus. Neid huvitab, kuidas meil omavalitsuste koostöö on korraldatud.

Soomes käimine on juba igapäevane asi.

On küll, kevadel käsime seal oma inimestega. Uurisime ja kadestasime nende soojamajandust —  kõik süsteemid on renoveeritud ja energiakaod väikesed. On hea meel, et oma uue hooldekodu pärast me häbenema ei pea. Vähemalt ruumide poolest me Jokioisele alla ei jää.

Lähipäevil sõidab Olustvere maanaiste selts Soome hoidiste messile.

Hoidiste mess tuleb ka Olustveres. Üldse on teil seal palju põnevaid ettevõtmisi, klaasikojas näiteks.

Tõepoolest. Kahju, et te ei jõudnud möödunud laupäeval vaatama kuuma klaasi performance'it «Lained», see oli võimas ja huvitav.

29. septembril on kõik huvilised oodatud Olustverre traditsioonilisele hoidiste messile, mis on leivakoja juures telgis. Möödunud aastal oli kohal umbes kolmsada perenaist kogu Eestist ja korraldajad vaatasid, et majja nii palju rahvast hästi ei mahu, telgis on ruumi rohkem. Nagu ikka, saavad huvilised hoidiseid degusteerida ja kaasa põnevaid retsepte.

Tavapäraselt peame samal ajal künnivõistlusi. Tänavu osaleb ligi kolmkümmend eestlast ja kaheksa künnimeistrit välismaalt. Hea künd on mullaharimise kunst, mida oskavad vähesed mehed. Tuleva nädala lõpul saab seda kunsti Olustveres näha.

Nii suureks mõõduvõtmiseks ühest päevast ei piisa. Alustame juba reedel, 28. septembril. Lõpetamine ja autasustamine on järgmisel päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles