Vallavalitsus jõudis ringiga tsaariaegsesse majja tagasi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu vallavalitsuse tehniline sekretär Triin Kasar (istub) ja vallasekretär Sirje Ojalo on uute ruumidega rahul.
Kõpu vallavalitsuse tehniline sekretär Triin Kasar (istub) ja vallasekretär Sirje Ojalo on uute ruumidega rahul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõpu vallamaja asub maikuust alates tsaariajal ehitatud hoones Tipu tänaval. See kahekorruseline kollane puumaja ehitatigi kunagi vallamajaks, ent üheksakümnendatel kolis omavalitsus sealt välja. 

Ametnikel on maja esimesel korrusel kasutada viis tuba. «Siin on kodune,» ütles Kõpu vallavalitsuse tehniline sekretär Triin Kasar vaiksete puulaega ruumide kohta.

Tsaariaegsesse hoonesse jõudsid ametnikud tagasi pärast viimase vallamaja tulekahjus hävimist. Vahepeal peatuti kaupluse ruumides, kuniks vana vallamaja omavalitsusele sobivaks remonditi.

Lisaks kuus korterit

Pikas kahekorruselises hoones on lisaks vallavalitsusele kuus korterit.

Omavalitsus sai enda käsutusse kolm majas olnud kontoriruumi ning pinda laiendati ühe tühja korteri võrra. Arhiiv ja sekretäride kabinetid jäävad varasemate ametiruumide poolele, volikogulaud ja mõne ametniku töölauad ümberehitatud osasse.  

Kõpu vallasekretäri Sirje Ojalo jutu järgi oli majas kunagi ainult kaks vallaametnikku ja nemad mahtusid edukalt kolme tuppa ära.

Nüüd jääb aga isegi laiendatud vallamaja volikogu istungite ajal kitsaks.

Sirje Ojalo teadis rääkida, et tsaariajal ehitatud hoone oli vallamaja kuni Vene ajani. Siis vallad kaotati ja majja kolis täitevkomitee. Pärast Eesti taasiseseisvumist võttis vald hoone uuesti enda käsutusse.

Mõne aasta pärast jäid aga tühjaks lasteaia ruumid. «See oli aeg, kui lapsi oli vähe,» meenutas Ojalo ning lisas, et kuna ametnikke tuli juurde, jäi vanas vallamajas kitsaks. Üheksakümnendate keskpaigas kolitigi tsaariaegsest hoonest välja.

Kui 2000. aastate lõpupoole valda taas rohkem lapsi tuli, lasteaed taastati ning ametnikud suundusid rendipinnale omaaegsesse kolhoosikontorisse. See Viljandi maantee äärne maja hävis jaanuaris.

Rendipinnalt enda majja

Nüüdses asukohas vallavalitsusel renti maksta ei tule. «See hoone kuulub vallale,» kinnitas Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo.

Vallasekretär Sirje Ojalo arvamust mööda pole elanikel Tipu tänavale kolinud vallamajja kauge tulla. Asub ju selle tänava ääres ka lasteaed, kust vahepeal valda juhiti.

Kohalikele on vallamaja asukoht selge. Viipavad vaid käega ja ütlevad, et tuleb pikalt edasi minna ning üle oja vasakut kätt on pikk hele madal maja. Seal see ongi. Päris Tipu tee peale välja minna pole vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles