Kas õpetaja on teenindaja või tuleviku võti?

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomes nähakse lektor Pirjo Jaakamo meelest õpetajas tuleviku võtit ning seepärast tahavad paljud andekad inimesed saada õpetajaks. Seevastu Šveitsi saksa keele lektor Rita Tuggener nentis, et seal on õpetaja maine kümne aasta jooksul halvenenud, kuigi see amet on hästi tasustatud. Tema sõnul kipub õpetaja muutuma teenindajaks.

«Lapsevanemad teevad õpetajate kohta palju kriitikat, nood teenindavad lapsevanemaid ja ühiskonda ning täidavad nende soove,» rääkis Tuggener. «Mitte töö ei ole muutunud, vaid minu arvates ei ole alati õiged inimesed õpetajaametit valinud.»

Tema meelest on tarvis õpetajakandidaatide hulgast hoolsamalt valida, keda vastu võtta.
«Inimesi tuleb armastada, elu tuleb armastada. Vigadest peab rõõmu tundma, sest need on õppimise allikad. Õpilasi on vaja julgustada küsimusi esitama,» kõneles Rita Tuggener. «Õpetaja peab olema tuli, vulkaan. Talle peab meeldima eksperimenteerida.»

Rita Tuggener annab saksa keele tunde õpetajatele, kes kõnelevad võõrkeelt, ning tal on ülevaade ka mujal maailmas tehtavatest saksa keele eksamitest. Tema sõnul sooritatakse järjest enam saksa keele eksameid Hiinas, Türgis ja Venemaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles