Euroopa reis andis medaleid

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa veteranide kergejõustiku meistrivõistlustel mitmevõistluses hõbemedali teeninud Voldemar Kangilaski katsetas eile Viljandi järvel uut kingituseks saadud spinningulanti.
Euroopa veteranide kergejõustiku meistrivõistlustel mitmevõistluses hõbemedali teeninud Voldemar Kangilaski katsetas eile Viljandi järvel uut kingituseks saadud spinningulanti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa veteranide kergejõustiku meistrivõistluste mitmevõistluse hõbemedalimehe Voldemar Kangilaski uut lanti ründas eile Viljandi järves kolm havinolki.

Noored ning väikest kasvu, pääsesid kõik kolm tagasi vette. Saagita jäämine spordimehe tuju ei rikkunud. «Järelikult lant töötab,» hindas Kangilaski kingiks saadud voblerit. Rannast tühjade pihkudega lahkuma pidanud mees oli toonud endale eelmisel nädalal sootuks hinnalisema saagi koju Saksamaalt.

16.—25. augustini kolme riigi, Saksamaa, Tšehhi ja Poola piiri äärses linnas korraldatud 18. Euroopa kergejõustiku veteranide meistrivõistlustel tegi Viljandimaalt kaasa kolm sportlast: Karksi-Nuiast Raimo Sarv ning Viljandist Voldemar Kangilaski ja Hilja Bakhoff.

Rekordid nihkusid taas

Kopsakaima medalisaagi korjas meie seenioridest Hilja Bakhoff. N85-klassi kuuluval proual tuli rassida ennekõike rekordite murdmise nimel, sest eakaaslasi staadionil nappis.

Sellest hoolimata ei teinud Viljandi väsimatu spordiveteran endale hinnaalandust ning teenis nii vasara- kui raskusheites kuldmedali maailmarekordit tähistavate tulemustega. Kahe kulla kõrvale sai Hilja Bakhoff kuulitõukes hõbeda: kulla napsas tema eest maailmarekordi püstitamisega hakkama saanud lätlanna.

Hõbedane mitmevõistleja

Mõne aastakümne võrra nooremad mehed konkurentide puuduse üle nuriseda ei saanud: isegi nii karmil alal kui kümnevõistlus oli osalejaid tosina jagu.

M65-klassi meeste kümnevõistluses hea tulemuse saanud ning ennast ja kaasmaalasi hõbedaga rõõmustanud Voldemar Kangilaski tuli Zittau staadionil võitjaks kahel alal ning oli kolmel üksikalal võitjaks tunnistatud sakslase järel 6651 punktiga teine.

M65-klassi mitmevõistluses olid Euroopa meistrivõistlustel kasutusel viiekilogrammine kuul, kilogrammine ketas, 600 grammi kaaluv oda ning 100 meetri jooksul 84 sentimeetri kõrgused takistused.

Viljandlane Voldemar Kangilaski oli konkurentidest parem teivashüppes (2.90) ja tõkkejooksus (18,92). Enda sõnul ületas ta võistluse eel rehkendatud kogusummat ligemale 150 punktiga.

«Läks üllatavalt hästi ja tulemus oli loodetust veidi parem,» tunnistas ta tagantjärele võistluse kordaläinuks. Ometi leidis spordimees, et tulemust olnuks võimalik veel parandada.

Kümnevõistlus ei alanud viljandlasel kuigi õnnestunult. Avaalal, 100 meetri jooksus oli ta oodanud aega alla 14 sekundi. «1600-kilomeetrine autosõit oli jätnud jalgadesse oma jälje, sõidu lõpu ja stardi vahel jäi liigeste sirutamiseks vähe aega,» kõneles ta.

Ammuse sporditrauma tõttu on Voldemar Kangilaskil raske konkureerida neil mitmevõistluse aladel, mis eeldavad käte jõudu või kiirust. «Aastate eest tõmbasin odaviskes puruks küünarliigese sidemed. Sadakond punkti peaksin kuulitõukes, kettaheites ja odaviskes rohkem korjama,» leidis ta.

Võitjaks tulnud sakslase ja hõbeda teeninud eestlase tulemuse vahe oli üle kuuesaja punkti ning pronksimees jäi viljandlasest enam-vähem sama kaugele.

«Mul oli rohkem õnne kui kaasvõistlejal,» tunnistas Voldemar Kangilaski. Tema jutu järgi oli talle tõkkejooksuni ägedat konkurentsi pakkunud Tšehhi veteran. Teise päeva avaalal too paraku kukkus ning jättis võistluse pooleli.

Medalist uut innustust saanud Voldemar Kangilaski loodab talvekuudel leida toetaja, et panna end tuleval aastal proovile eakaaslaste maailmameistrivõistlustel. «Need peetakse Rio de Janeiros. Kallis küll, aga hirmasti tahaksin osaleda,» nentis ta.

Kangilaski sõnul kulus tal Saksamaal võistlemisele kokku hoides ligemale 300 eurot, ent 2016. aasta olümpialinna sõiduks ja osavõtumaksuks on vaja seitse korda suuremat summat.

«Ehk lubab tervis tuleval talvel korralikult harjutada. Tänavu mul seda luksust polnud ja eks tulemusedki ole selle tõttu kehvemad,» veeretas spordimees jutu delikaatselt rahateemalt eemale.

Voldemar Kangilaski viibib linnastaadionil või kergejõustikuhallis iga päev — enamasti siiski ameti tõttu. Viljandi spordikeskuses inventari ja väljakute eest hoolt kandev mees tunnistas, et tema eas ei kannata ülemäära treenida. «Kolmest harjutuskorrast nädalas piisab,» lausus ta.

M60-võistlusklassi kuuluv Karksi-Nuia sportlane Raimo Sarv pidi seekord leppima kuulitõuke rohkete osalejate seas kuuenda tulemusega. Tõukeringis käinud 25 spordiveteranist tegi viiekilogrammise vahendiga pikima, 14.72-ni küündinud tõuke norralane Arild Busterud. Raimo Sarv sai parima eestlasena kirja 13.39.

Tänavustel veteranide Euroopa kergejõustiku meistrivõistlustel teenisid eestlased 8 kuld-, 12 hõbe- ja 4 pronksmedalit. Ühtekokku said tänavu medaleid 33 riigi spordiveteranid. Kopsakaima saagi kogus Suurbritannia ja Itaalia ees Saksamaa.

Viljandimaa spordiveteranid panevad kergejõustiku välishooajale punkti maakonna meistrivõistlustega, mis peetakse 15. septembril Viljandi staadionil. Kell 11 algaval võistluspäeval on kavas kuulitõuge, kettaheide, odavise, kaugushüpe ning 100 ja 1500 meetri jooks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles