Eurorahaga ehitatud ettevõtlustänav tukub pooltühjalt

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuue aasta eest Viljandi põhjaosas valminud Rohelisel tänaval, kus linnavalitsus lootis õige pea ettevõtlust kihama löövat, pole vahepeal suurt midagi edasi arenenud.

Esialgse kava järgi pidi Rohelisest tänavast saama tulevase tööstuspargi peamine tuiksoon. Kokku kulutati tee väljaehitamiseks ning selle ääres paikneva kümmekonna kinnistu taristuga ühendamiseks üle 350 000 euro, millest lõviosa tuli euroabina.

Nüüd on linnapea Loit Kivistik sunnitud tunnistama, et 2000. aastate keskpaiku küpsenud idee sai kümnendi lõpul maad võtnud majanduskriisi tõttu valusa obaduse ning esialgu pole investeeringust maakonnakeskusele märkimisväärset tulu tõusnud.

«Linn suutis küll enamiku hoonestusõigusi maha müüa, kuid kahjuks ei hakanud tänav arenema,» tõdes ta.

Praegu tegutsevad tänava ääres väike autoremonditöökoda, farmitehnikaäri ja sepikoda. Nende vahel asuvat keskkonnaministeeriumi maatükki kasutab kohalik ilmajaam vaatlusplatsina.

Linnapea sõnul peegeldab Roheline tänav ilmekalt olukorda, mille masu Eesti majanduses kaasa tõi. Kui veel 2008. aastal leidus nii Põhja- kui Lõuna-Eestis arvukalt ettevõtteid, kes vaatasid julgelt tulevikku ning plaanisid oma tegevust laiendada, siis järgmisel aastal oli nii mõnigi neist lennukad tulevikukavad maha matnud ning nägi vaeva vee peal püsimisega.

Otsust pole tehtud

Rohelise tänava suurimaks arendajaks pidi saama osaühing Empower, kes ostis 2008. aastal tänava põhjaküljel rohkem kui 179 000 euro eest kahe kõrvuti oleva kinnistu hoonestusõiguse.

Elektrivõrkude ehitamisega tegelev ettevõte pidas plaani tuua sinna praegu Paalalinna servas Oksal oleva tootmisbaasi, et saada moodsamad töötingimused ja avaramad ruumid. Paraku kärpis majanduse madalseis firma rammu ning uued hooned poleks äritegevusele midagi juurde andnud. Seepärast otsustas Empower kulutuse tegemise mõneks ajaks edasi lükata.

Firma kohaliku juhi Toomas Ronga väitel on olukord praegu segasevõitu, kuid juhatus tahab juba lähiajal kinnistute edaspidise kasutamise kohta otsuse langetada.

«Päevakorral on mitu varianti, aga esialgu ei saa ma neist lähemalt rääkida,» lausus ta. Seejuures ei välistanud Ronk hoonestusõiguse müükipanekut.

Potentsiaali jagub

Varsti läheb Rohelise ja Tallinna tänava nurgal lahti Stokkeri tööriistakeskuse ehitus ning linnapea Loit Kivistik avaldas lootust, et see annab tõuke järgmistele arendustele. Erinevalt Männimäe tööstuspiirkonnast pole nimetatud kandis tema meelest tarvis keskenduda üksnes tootvate või töötlevate firmade arendamisele.

Et sealtsamast kõrvalt saabub Viljandisse enamik Tallinna poolt tulijaid, sobivad tema meelest sinna linnaarenduslikus mõttes hästi ka teenindusettevõtted — iseasi, kas jätkub ostujõulist klientuuri.

Stokkeri keti omanikfirma Mecro tegevdirektor Priit Prints avaldas samuti veendumust, et Rohelisel tänaval ja selle naabrusel on päris head eeldused kujuneda elavaks ärikeskkonnaks. «Valmis sai see natuke rumalal ajal, sest kohe tuli masu peale. Ka meie arendus jäi seepärast mõnevõrra hilisemaks, aga nüüd teeme ära,» lausus ta.

ARVAMUS

LOIT KIVISTIK,
Viljandi linnapea

Seni pole Rohelisel tänaval erilist arengut olnud. Ses mõttes võib küll öelda, et investeering läks vähemalt esialgu vett vedama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles