Noortelaager pakub seiklusi ja arutelu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Staadionil peetud pushball’i võistlus kulges kõva kisa saatel.
Staadionil peetud pushball’i võistlus kulges kõva kisa saatel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolme riigi noored panid eile Kildu kooli staadionil julguse proovile kastitorni ehitades, järvel kanuudega võisteldes ja veel mitmel moel seigeldes.

Noortevahetust, millest võtavad osa 13—17-aastased prantslased, sakslased ja eestlased, rahastab Euroopa Noored Eesti büroo ja projekti teema on «Internet — rõõm või risk?». Igast riigist on kohal kümme noort ja kaks grupijuhti.

Projekti juht Merit Varblane rääkis, et Eestist osalevad laagris Kildu ja Sürgavere põhikooli praegused ja endised õpilased. «Siia said tulla kõik, kes tahtsid. Suurt konkurentsi ei olnud,» kõneles ta.

Laager toimub 24.—31. augustini ning selle eesmärk on anda noortele teadmisi interneti ohtudest ja eelistest, selle võimalustest ja alternatiividest.

Võrdlesid päris- ja arvutielu

Noortevahetus algas tutvumis- ja meeskonnamängudega, seejärel käidi ekskursioonil Hüpassaares ja Viljandis. Üleeilse päeva teema oli internetis valitsevad ohud, eile võrreldi interneti- ja päriselu.

«Meie eesmärk oli pakkuda lastele seikluste kaudu võimalust vahetult suhelda ja näha üksteise emotsioone,» kirjeldas Merit Varblane eilset laagripäeva. Õhtul istusid noored arvutite taha ja suhtlesid üksteisega interneti kaudu ning hiljem analüüsisid, mida nad ühel või teisel juhul suheldes tundsid ja milline suhtlusviis neis rohkem elamusi tekitas.

Merit Varblane, kes on ühtaegu Kildu kooli inglise keele õpetaja ja Sürgavere kooli huvijuht, tunnistas, et kõnealuse laagri projekti ajendasid teda kirjutama mullu Slovakkia noortevahetuses saadud elamused. Seal olid koos Eesti, Slovakkia ja Prantsusmaa noored ning projekti teema oli «Kultuuride erinevused igapäevaelus».

«Lastele pakkus see väga palju,» nentis projektijuht. «Koolis antakse küll formaalset haridust, aga laagrite ja noortevahetuste kaudu saab edasi anda ka selliseid teemasid, mida klassitunnis ei käsitleta.»

Kastitorni rekord jäi ületamata

Kildu noortevahetuses osalev Suure-Jaani gümnaasiumi noormees Karli Kukk kinnitas, et laagrist on väga head muljed. «Huvitav on olla koos teistest rahvustest noortega. Eelmisel aastal käisime koos Slovakkias ning ka sealt on toredad mälestused. Tubli, et Merit seda projekti teeb!» kiitis noormees.

Internetis surfamisele eelistab ta reaalseid elamusi ja sportimist.

«Mulle meeldib ka pigem selliseid asju teha nagu siin. Internetis ma üldse ei käi,» ütles Kildu kooli seitsmendasse klassi minev Liisa Toomingas. «Täna meeldisid mulle kõige rohkem kastide ladumine ja kanuuga sõitmine. Kastitorni otsas ma hirmu ei tundnud, kuid tasakaalu hoidmine nõudis pingutust.»

Liisa Toomingal õnnestus üksteise otsa laduda kümme valget kasti.

Seiklusmänge korraldava osaühingu Elamuspank juhi Kalvi Kantsi sõnul on kastitorni ehitamise rekord praegu ühe kümneaastase poisi käes. Too oli tänavu suvel Ülenurmel üksteise otsa ladunud 30 plastkasti.

«Tavaliselt on seltskonnas paar inimest, kes jõuavad 20 kastini,» lausus ta.

Elamuspank hakkas säärast tegevust pakkuma 2009. aastal ning praegu on kastitorn nende kõige populaarsem atraktsioon, millega on väljas käidud sadu kordi. «Ohutus on siin tagatud: oleme üles pannud topeltjulgestuse. Ka varustus on täiesti uus ja kontrollitud,» kinnitas Kalvi Kants.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles