Ministeerium algatas auditi

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soo serval seisva majaga on palju muret olnud.
Soo serval seisva majaga on palju muret olnud. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kultuuriministeerium algatas auditi, et saada ülevaade Viljandi muuseumi filiaaliks oleva Mart Saare majamuuseumi remondist ja ehitusest. Hinnatakse majamuuseumis tehtu kvaliteeti ja otstarbekust ning kavandatud ja tegelike tööde vastavust.

Kultuuriministeeriumi avalike suhete nõunik Nele Meikar märkis, et lähiajal lõppeva auditi kestel kogutud materjalidest selgub, et Viljandi muuseum ei analüüsinud piisavalt kriitiliselt kõikide kavandatavate tööde otstarbekust ja kulutuste tasuvust, sealhulgas saastekvootide müügi rahast kavandatavaid ehitustöid.

«Muuseumi tellimusel tehtud ehitustööd on madala kvaliteediga, mis toob kaasa täiendavad tööd ja lisakulu,» selgitas Meikar.

Saastekvootide müügist tulnud rahaga sai kuulsa helilooja majamuuseum Hüpassaares uue voodri, soojustuse, küttesüsteemi ning aknad. Plaani järgi nõudis see kõik enam kui 100 000 eurot. Mullu septembris alanud töödest oli kõige mahukam maaküttesüsteemi ehitus, mis tõi majja radiaatorid.

Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlak on oma sõnul väga rahul sellega, et ministeerium lõpuks asja käsile võttis.

«Olen pooleli olevat auditit näinud ning seal on selge sõnaga öeldud, et kuritahtlikkust ja volituste ületamist ei tuvastatud,» rääkis Pihlak. «Viljandi muuseum on selle objekti valdaja.  Tööde tellija on kultuuriministeerium, finantseerija rahandusministeerium ning projekti juhtis Riigi Kinnisvara aktsiaselts.»

Et audit on veel lõpetamata, ei soostunud ministeerium ütlema, kui suur on lisakulu ning kas  saastekvootide raha tuleb tagasi maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles