Tahvelarvutid aitavad koolitunde kirgastada

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarvastu gümnaasiumi direktor Ene Savi (esiplaanil) ja õppejuht Anne Põldsaar näitavad kolme 25 tahvelarvutist, millega uuel õppeaastal tundidesse vaheldust tuuakse.
Tarvastu gümnaasiumi direktor Ene Savi (esiplaanil) ja õppejuht Anne Põldsaar näitavad kolme 25 tahvelarvutist, millega uuel õppeaastal tundidesse vaheldust tuuakse. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui järgmisel nädalal õnnestuks elavate sekka tagasi tuua mõni sajanditagune koolipapa, võiks ta Tarvastu gümnaasiumi koolitunnis kohata üht-teist tuttavlikku.

Nii nagu omaaegses kihelkonnakoolis olid õpilaste käsutuses väikesed tahvlid, millele tarkusi üles tähendati, on eelolevast õppeaastast Tarvastu gümnaasiumi poistel ja tüdrukutel võimalik teadmisi omandada tahvelarvutite abiga. Ainus vahe seisneb selles, et kui vanasti läks tahvlile jälje jätmiseks tarvis kriiti, siis nüüd piisab abivahendi elamapanekuks paljast sõrmeotsast.

Eelolevaks reedeks on Tarvastu muusika- ja kunstikooli saali pliiatsipeole kutsutud koos vanematega kõik need kohalikud lapsed, kellele järgmisel päeval esimest koolikella helistatakse. Lisaks on vallavalitsus peole palunud haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Kalle Küttise, kes sealsamas Mustlas 1980. aastatel õpetaja ja koolijuhina tööd alustas.

Just Küttisele on vald usaldanud piduliku ülesande jagada õpilastele kätte iPad tahvel­arvutid ning nendega esimene näitlik tund anda.

Tarvastu vald ostis gümnaasiumi õpilaste tarvis 25 tahvelarvutit ning need on ette nähtud abivahenditeks eeskätt I—VI klassis. Valla haridus- ja kultuurinõuniku Maive Feldmanni sõnul saadi ostuidee Tallinna reaalgümnaasiumist, kus tahvelarvutitega on tunde huvitavamaks muudetud juba paar aastat. «Käisime vallavanema ja koolidirektoriga asja uurimas ja veendusime, et lastel on tõepoolest huvitav,» rääkis nõunik.

Maive Feldmanni selgituse kohaselt on selliseid arvuteid võimalik kasutada peaaegu kõigis ainetes, kui ehk kehaline kasvatus ja tööõpetus välja arvata. «Võimalusi on lõputult, küsimus on vaid selles, kuidas õpetaja oma fantaasial lennata laseb.»

Ka kooli direktor Ene Savi rõhutas, et investeeringu mõttekus oleneb ennekõike sellest, kui aktiivselt pedagoogid uue abivahendi kasutusse võtavad. Tema hinnangul on praegu selleks head eeldused, sest õpetajad läbisid hiljuti tahvelarvuti kasutamise koolituse ning neil on selles peituvatest võimalustest hea ülevaade.

Vald kulutas iPadide ostmiseks 9500 eurot. Valla majandusnõuniku Rein Antoni sõnul ei saa seda väikeseks väljaminekuks pidada, kuid et ostu planeeriti pikalt, ei tohiks see omavalitsusele kontimurdev liigutus olla. «Hambad risti me seda ei teinud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles