Noored näitlejad otsivad vastuseid aktuaalsetele küsimustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored näitlejad Laura Mets ja Henri Käärik püüavad vaatajat päevakajaliselt valusale teemale mõtlema panna.
Noored näitlejad Laura Mets ja Henri Käärik püüavad vaatajat päevakajaliselt valusale teemale mõtlema panna. Foto: Kaja Karlson

Möödunud pühapäeval esietendunud maagümnaasiumi noorte lavastus «REC/DELETE?» üllatas valusa teema otsekohese ja ausa käsitlusega.

«Tegemist on pooldokumentaalse looga, mille keskmes on teismeline tüdruk, kes tunneb, et teda pole kellelegi vaja,» rääkis Andres Linnupuu tema enda, kahe osatäitja ja ühe muusiku koostöös sündinud lavatükist. «Enesetapumõttega mängiv neiu satub kokku filmihuvilise noormehega ning peagi võtavad sündmused ootamatu pöörde.»



Näitemängu materjali leidis lavastaja noorte kirjandusportaalist Poogen, kus see jäi silma kooliteatrile eakohase ja psühholoogiliselt huvitava teemaga.



Teksti autor on 18-aastane tartlane Annika Tihamets, kelle sõnul algselt filmistsenaariumina mõeldud lugu üritab seletada, kuidas surra soovivat inimest mõista. «Mida teha, kui tunneli lõpus kustutatakse tuli ära? Mis toimub selle inimese peas, kes ennast tappa tahab, ja kuidas tunnevad end mahajääjad?» mõtiskles autor.



Neiu usub, et selliseid teemasid ei tuleks vältida või peita, probleem eksisteerib ja seda tuleb proovida lahti seletada.



Osatäitjad Laura Mets ja Henri Käärik arutlesid tunniajase etenduse kestel üksinduse, haigetsaamise ja -tegemise ning elu ja surma üle. «See võib tunduda noortele pisut liiga tõsine teema, aga samas õpetab endale hästi palju juurde,» leidsid noored näitlejad üksmeelselt. «Ei saa ju minna lavale, ise oma tegelaskujust midagi teadmata.»



Eeltööna luges Laura Mets näiteks samateemalisi raamatuid ning internetifoorumite postitusi. «Neid lugedes tuli paratamatult endale ka mingil hetkel masendus peale. Hakkasin mõtlema, et selliseid inimesi on meie ümber päris palju ja kuidas nad toimima peaksid, et mitte alla anda,» rääkis Mets.



Noored nendivad, et enesetapud on kahjuks väga aktuaalne teema. «Paraku sellest ei piisa, et keegi ütleb: «Palun ära tapa ennast ära.» Tähtis on teada saada, miks inimene oma elus enam mõtet ei leia ja kuidas ta saaks iseendaga taas rahu teha. Mõistmine ja mõista proovimine on olulised,» tõdes näitleja.



Lavastaja sõnul sattus näidenditeema aktuaalseks juhuslikult ja sellele valides ei mõeldud. «Ometi võiks see lavastus olla omamoodi alarm lapsevanemale, mis võib juhtuda, kui ei huvituta ja räägita asju selgeks,» nentis Linnupuu.



«REC/DELETE?» on maagümnaasiumi näitetrupi Rudiment neljas lavastus. Etendust võib näha veel Viljandimaa koolide kesk- ja vanema astme teatripäeval Karksi valla kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles