KredEx lõpetab taotluste vastuvõtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kredex.ee

Artikkel ilmus 24. augusti «Sakala» paberväljaandes

Finantsasutusest KredEx ei saa enam taotleda toetust eramajade energiasäästlike ümberehituste tegemiseks, sest selleks mõeldud raha on otsas.

Ligi nelja kuu kestel said inimesed küsida toetust kahes kategoorias: kas eramaja energiasäästlikuks renoveerimiseks või selle juurde taastuvenergia vahendite rajamiseks.

Laekus 506 taotlust, millest seitse pärinesid Viljandimaalt.

KredExi kommunikatsioonispetsialisti Tarmo Seliste sõnul oli tegemist ootuspärase arvuga. «Juba enne ametliku taotlusperioodi uurisid inimesed protsessi korra ja tingimuste kohta.» Tema jutu järgi jagati sellesisulisi toetusi Eestis esimest korda.

Huvi kahe toetuskategooria vastu oli võrdne, mõlemasse laekus üle 250 avalduse. KredEx andis taastuv­energiatoetusi 95 inimesele ja keskmine summa oli 10 900 eurot. Nii aidatakse Eestisse rajada 11 väiketuulikut, 64 päikesekollektorit ning 25 päikesepaneeli.

Eramajade renoveerimise toetust sai 111 inimest keskmise summaga 12 800 eurot.

Viljandimaal toetati mõlemast kategooriast ühte projekti ning siia plaanitakse rajada väiketuulik.

Tarmo Seliste rääkis, et toetusi jagades sai määravaks avalduste esitamise kiirus. «Otsuseid menetleti laekumise järjekorras ning kes esitas taotluse varem ja kellel olid dokumendid korras, sai ka esimeste seas toetusi.»

Põhjus, miks renoveerimistaotlused tagasi lükati, oli, et menetluses oli raske eristada, kas tegu oli rekonstrueerimise või juurdeehitusega. Taastuvenergia puhul jäid inimesed toetusest ilma sellepärast, et raha lõppes otsa.

Taotluste esitamise viimane päev on pühapäev. Kommunikatsioonispetsialist andis lootust, et järjekorras tagapool olevatel inimestel on siiski lootust saada raha.

«Et taotluste menetlemine käib, võib juhtuda, et mõni avaldus lükatakse tagasi ja mõni inimene loobub toetusest,» selgitas Seliste. Ta lisas, et menetlusega suureneb kindlasti renoveerimistoetuse saajate arv, kuid taastuvenergia toetuste puhul enam uusi otsuseid ei tehta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles