Meteoriiditükid võisid järvejääd augustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa arvab, et Valgamaa ja Viljandimaal nähtud sündmuste taga võib olla mõni kosmiline keha.
Meteoriitikakomisjoni teadussekretär Reet Tiirmaa arvab, et Valgamaa ja Viljandimaal nähtud sündmuste taga võib olla mõni kosmiline keha. Foto: Peeter Langovits

Meteoriitikakomisjoni teadussekretäri Reet Tiirmaa hinnangul tekkisid Riidajas asuva Torupillitalu rõngasjärve jäässe lehtrikujulised augud meteoriiditükkide või inimtekkega kosmilise prahi kukkumise tagajärjel.


„Väikesed meteoriiditükid võivad just sedasi jääd sulatada," ütles Reet Tiirmaa.


Võimalik, et Valgamaa juhtumi ja äsja Viljandimaal nähtud sündmuste taga on kaks kosmilist keha, mis lihtsalt juhuslikult nõnda väikese ajavahemiku järel Lõuna-Eestisse langesid.

Tiirmaa arvamust mööda võib ka olla, et ühel või mõlemal korral on tegu veebruaris Siberi kohal kokku põrganud USA ja Venemaa satelliidi tükkidega. „Muide, paar nädalat tagasi kukkus üks seni veel leidmata kosmiline keha Soomes Helsingist 70 kilomeetrit edelasse," lisas teadussekretär.

Et Torupillitalu järve kukkunud tükkide asukoht on üsna täpselt teada, saaksid teadlased seda kohta lähemalt uurida. „Suurepärane muidugi, kui saaks lähemalt teada ka kosmilise keha kukkumisest läinud nädalavahetusel," arvas Tiirmaa.

Ajaloost on teada, et meteoriiditükid on tabanud maju, autosid, loomi ja isegi inimest: 1954. aastal kukkus üks tükk USA-s läbi majakatuse ja riivas magavat inimest. Üle-eelmisel sajandivahetusel sadas meteoriiditükk Otepää lähedal üle järvejää kõndiva inimese ette.

Viimati nähti Eestis taevakeha langemist 2005. aastal, kui Vilsandi lähedal kukkus merre meteoorkeha. Viimane kord, kui Eestis meteoorkeha langemise järel ka meteoriiditükke leiti, oli aga 1872. aastal Paide kandis Tännassilmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles