Kärgatuse Mustlas võis põhjustada meteoriidiplahvatus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuulnud Mustla elanike kirjeldusi, on teaduste akadeemia meteoriitikakomisjoni esindaja arvamusel, et Viljandi- ja Tartumaal nähti taevast alla kukkumas kosmosest pärit keha.


Laupäeva hilisõhtul nägi osa Tarvastu valla elanikke teravat valgussähvatust ning Mustlas kuulsid inimesed ka pauku, mille tugevus oli nende hinnangul äikesest  valjem.

Kärstna lähedal viibinud Mustla elanik Rainis Liir rääkis, et oli näinud sabaga tähte, mis lõi taeva paariks sekundiks valgeks.

«Nagu valge jutt läks üle taeva, siis valgus kustus ja käis pauk,» kirjeldas Liir, kelle hinnangul lendas taevakeha Suislepa poole.

Valgussähvatust märkas ka Mustla elanik Rein Tafenau, kes sõitis parajasti koos naisega Suislepast Pikasilla poole. Kell hakkas saama pool kaksteist.

«Sinakasroheline valgus paistis tagant ja ülevalt alla, nii et auto varju polnud teel näha,» kirjeldas Tafenau. «See oli nii tugev, et valgustas auto tuled üle. Paari sekundi jooksul oli hästi näha metsa ja madalaid pilvi taevas.»

Päästetöötajad Rein Talur, Kurmet Mägi ja Ivar Krõlov olid Mustla tugikomandos valves, kui tugev pauk maja värisema pani. «Arvasime, et kusagil lendas katel õhku, ja jäime väljakutset ootama,» sõnas meeskonna vanem Talur.

Ühe Mustla elaniku sõnul hakkas veidi enne keskööd mitmel autol tööle alarmsignaal.

Soel asuva Olerexi bensiinijaama töötaja Sille Noormets rääkis, et lõpetas tund enne südaööd töö ja sõitis viie kilomeetri kaugusele koju. Juba kodus olles kuulis ta  kõmakat ja tormas välja vaatama, mis juhtus, kuid ei näinud midagi.

«Pauku kuuldes arvasin, et järsku lendas tankla õhku,» lausus ta.

Kaitseliidu Sakala maleva pressipealiku Priit Silla kinnitusel olid kaitseväelased laupäeval Väluste laskealal õppustel, kuid sel ajal nad ei tulistanud.

Internetis uudise kohta kirjutatud kommentaaridest selgub, et nähtust märgati ka väljapool Viljandimaa piire. Mõni märkis, et kuulis mürina moodi heli.

Eesti teaduste akadeemia meteoriitikakomisjoni teadussekretär, geoloog Reet Tiirmaa ütles, et kirjeldatud valgussähvatused, vali pauk ja mürin on tüüpilised meteoriidi Maale langemise tunnused.

Samamoodi annavad endast kukkudes märku inimese käe läbi kosmosesse tekkinud esemed ehk kosmiline praht. Tiirmaa nentis, et mitte kõik taevaste kehade tükid ei jõua Maale, sest põlevad enne ära.

«Kui aga kärgatus oli nii vali, et majaseinad värisesid, on tõenäoline, et see tükk langes maha mõne kuni mõnekümne kilomeetri raadiuses,» selgitas Tiirmaa. «See ei välista, et enne kukkumist oli heleda meteoorkeha ehk boliidi lendu näha märksa kaugemalgi.»

Tõraveres asuva Tartu observatooriumi direktor Laurits Leedjärv ütles, et asutusel pole andmeid, nagu oleks laupäeva hilisõhtul taevalaotuses midagi eriskummalist juhtunud.

«Aga kui tunnistajaid on palju ning äikesega tegu polnud, on tõenäoline, et kosmosest midagi alla kukkus ja plahvatas,» nentis ta. «Tavaliselt on tegu meteoorkehaga, mis atmosfääris plahvatab ja ära põleb. Või siis tõesti jõudis mõni pisem meteoriit maale välja.»

Leedjärv nentis, et mida suurem tükk Maa poole kihutab, seda suurema tõenäosusega ei jõua see atmosfääris ära põleda ja tabab seega Maad.

«Mõni kosmiline tükk võib plahvatada suhteliselt maa lähedal — mõnesaja meetri kõrgusel või veel lähemal. Sel juhul on näha tugevat valgussähvatust ning kostub ka kärgatus, mis on omane äikesele.»

Leedjärve sõnul võisid kõnealusel juhul Maale jõuda tükid, mille läbimõõt ulatus mõnekümne sentimeetrini. «Seda on aga väga raske inimeste kirjelduste põhjal hinnata. Võimalik, et kuskile on tekkinud kraater.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles