Piimatööstuse solgivõlg kurnab vee-ettevõtet

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et kombinaadil on oma puurkaevud, ostab aktsiaselts Tere Viljandi ühisveevärgist vett minimaalselt. Küll aga vajab ta vee-ettevõtte teenuseid suure reoveekoguse ärajuhtimiseks.
Et kombinaadil on oma puurkaevud, ostab aktsiaselts Tere Viljandi ühisveevärgist vett minimaalselt. Küll aga vajab ta vee-ettevõtte teenuseid suure reoveekoguse ärajuhtimiseks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Täispikkuses artikkel ilmus
22. augusti «Sakala» paberväljaandes


«Mina oma ametiajast teist sellist summat ei mäleta,» hindas Viljandi Veevärgi juhataja Toomas Porro kohaliku piimakombinaadi võlga, mille kättesaamiseks pöördus vee-ettevõte äsja kohtusse.

Läinud nädalal algatas Veevärki esindav vandeadvokaat Mart Sikut hagi, milles palub õiguskaitseorganitel Viljandi piimakombinaati pidavalt aktsiaseltsilt Tere välja mõista lepingujärgne võlg koos viivistasuga. Avalduse järgi pole Tere reovee ärajuhtimise ja veevarustusteenuste arveid tasunud juba aasta algusest ning on võlgu üle 122 000 euro. Summale arvutatakse otsa enam kui 10 000 euro suurune viivis.

Veevärgi juhataja Toomas Porro sõnul on raamatupidajad Terele korduvalt meeldetuletus- ja hoiatuskirju läkitanud, kuid need on jäänud vastuseta.

«Tegemist on meie jaoks väga suure rahaga. Me ei saanud pikemalt taluda olukorda, kus suurvõlgnik ei soovi meiega suhelda ning üha kasvav võlgnevus muutub riskiks Viljandi Veevärgi käekäigule ja selle kaudu kõigile klientidele.»

Toomas Porro ei osanud öelda, milliseid tagajärgi võib kaasa tuua see, kui Tere jätkab võla kasvatamist. Küll aga tõdes ta, et tema mure on suur, sest piimatööstus on Viljandi Veevärgi peamisi kliente. Näiteks eelmisel aastal andis ta vee-ettevõtte müügitulust 15,5 protsenti.

Küsimusele, miks Tere on lasknud võlal talvest saati paisuda, vastas firma juhataja Oliver Kruuda lakooniliselt: «Ma ei tea.»

Ettevõtja väitis, et kuulis kohtuhagist «Sakalalt» esimest korda ega oska seetõttu olukorra kohta üksikasjalikku kommentaari anda. Samas ruttas ta rõhutama, et jutt vastab tõele, probleem pole suur ning võlg saab tasutud.

Piimakombinaadi tuleviku küsimus on õhus olnud juba mõnda aega. Mai algul koondas Tere pikka aega siinse tootmisosakonna teenistuses olnud juhid. Veidi hiljem sai lahkumispaberi näppu veel ligi 30 töötajat.

Samas on Oliver Kruuda öelnud, et allüksuse hääbumist pole põhjust karta. Nimelt olevat kavas siinset tootmist hoopis laiendada. Praegu käibki kombinaadi territooriumil ehitus, millega valmistatakse ette piima, sulatatud juustu ja suitsujuustu liini toomist Viljandisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles